Koska sote-uudistuksen toimeenpanoaikataulu on tiukka, kunnissa kannattaa keskustella tuotantoalueiden muodostamisesta ja tulevaisuuden palveluista yhteistyössä oman alueen kuntien kanssa jo nyt, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen.

– Kunnissa on tehty paljon selvitystyötä uudistuksen aikaisemmissa vaiheissa, jota tässä tilanteessa kannattaa hyödyntää, Haatainen muistutti Kuntaliiton ja Lapin maakuntaliiton yhteisessä tilaisuudessa Ylläksellä tiistaina.

Haatainen piti todennäköisenä,  että tulevaisuudessa sote-palvelujen järjestämiseen liittyvät ratkaisut tulevat olemaan erilaisia eri puolilla Suomea. Lakiluonnoksessa mahdollistetaan erityspiirteiden, kuten pitkien etäisyyksien huomioon ottamisen, mikä on tärkeää esimerkiksi Lapissa.

– Sote-uudistuksella on tavoiteltava entistä vahvempia peruspalveluja. On tärkeää, että kuntakentän todellisuus ja näkemykset tulevat huomioiduksi sote-alueiden päätöksenteossa ja toiminnan organisoinnissa, painotti Haatainen.

Sote-uudistuksen esityksen mukaan sote-alue muodostuu nykyisten erityisvastuualueiden eli ERVA-alueiden pohjalta. Kunnilta pyydetään lausunnoissaan kannanottoa mihin sote-alueeseen yksittäinen kunta haluaa kuulua.

– Kuntien näkökulmasta olennaista on tuoda esiin näkemyksiä valtion kanssa tehtävän yhteistyön muodoista, Haatainen korosti.

Keskeisin auki oleva kysymys on Haataisen mukaan palveluja tuottavien tuotanto-alueiden muodostaminen.

– Lain valmisteluun tarvitaan kuntien käytännön kokemuksiin perustuvaa näkemystä peruspalvelujen yhteensovittamisen vahvistamisesta. Sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut on tärkeää toteuttaa kuntalaisen näkökulmasta järkevinä kokonaisuuksina.

Haatainen korosti, että Paras-lain mukaisista yhteistoimintaorganisaatioista ei ole mahdollista irrottautua ennen vuoden 2016 loppua. Investointeihin kannattaa suhtautua maltillisesti.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä