korona
Vaikka koronatilanne on Suomessa helpottanut, niin tilanne ei vielä ole ohi. Testeihin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. (Kuva: Pixabay)

Koronakevät on kasvattanut vauhdilla suomalaisen yhteiskunnan hoivavelkaa. Sosiaali- ja terveysministeriön kuntakyselyn avulla tuottama tilannekuva kertoo koruttomasti siitä, etteivät asiakkaat uskalla hakeutua hoitoon, vaikka palveluja on avoinna.

-Alkuvaiheen jälkeen kunnat ovat lähteneet tarjoamaan palveluita, mutta kuntien mukaan kysyntä on aika vähäistä. Esimerkiksi kiireettömien perusterveydenhuollon käyntien suhteen olemme noin puolessa edelliseen vuoteen verrattuna. Huoli liittyy siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu, jos hoitoon ei hakeuduta ajoissa, STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen pohti tämän päivän koronainfossa.

Hoitovelka jatkaa ministeriön mukaan tasaista kasvua useilla eri sektoreilla.

-Jos kysymys on pitkäaikaissairauden määräaikaisista kontrolleista, niin viive ei yleensä ole mikään mahdoton asia. Huolestuttavaa on, että uusien oireiden kanssa ei tulla peruspalveluihin, jolloin asiakkaan tutkimus- ja hoitopolku ei käynnisty. Jos on tarvetta, niin kannattaa hakeutua hoitoon. Meillä on palveluja auki ja niihin pääsee, Kumpulainen vakuuttaa.

Mobiilisovellus elokuulla

THL:n ja STM:n yhteisessä viikkoinfossa nousi vahvasti esiin myös työn alla oleva mobiilisovellus, jonka avulla koronaketjuja voitaisiin kartoittaa entistä tehokkaammin. Jos lainsäädäntötyö etenee suunnitellusti, niin elokuussa suomalaiset voivat ladata kännyköihin uuden sovelluksen.

-Sovelluksen lataaminen on kaikille vapaaehtoista samoin kuin sen poistaminen puhelimesta. Henkilö, joka saa tiedon mahdollisesta altistuksesta, päättää itse, luovuttaako hän yhteystietonsa terveydenhuollon yksikön käyttöön. Jos hän näin tekee, häneen otetaan yhteyttä terveydenhoidon yksiköstä, kertoi pääsihteeri Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tartunnanjäljittäjiä koulutetaan

THL, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto käynnistivät tällä viikolla terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetun tartunnanjäljittämisen avoimen verkkokoulutuksen.

-Koulutus alkoi tällä viikolla ja jo nyt lähes 1000 henkilöä on ilmoittautunut mukaan, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kun Suomi on pienin askelin avautumassa ja kotimaan matkailun suosio kasvaa, niin asiantuntija kehottaa olemaan yhä edelleen tarkkana koronan suhteen. Hoitoon hakeutumista ja testiin menoa ei kannata lykätä.

-Jos vähänkään on koronaoireita, niin testiin pitää hakeutua heti. Se auttaa paitsi henkilöä itseään, niin se auttaa myös meitä saamaan kiinni tartuntaketjuja. Testauskapasiteettia meillä on, Puumalainen vakuuttaa.

-Jos lomamatkalla sairastuu, niin hoitoa tarjoaa se kunta, jossa silloin on. Ei kannata odottaa kotiin paluuta, vaan pitää hakeutua hoitoon heti, että saadaan tartuntaketjut kiinni, Tuija Kumpulainen muistuttaa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*