Uusi lastensairaala nousee nykyisen lastenklinikan viereen. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) lastensairaalan toiminta käynnistyy syksyllä 2018. HUSin sairaala luovutetaan HUSille keväällä 2018.

Uudessa lastensairaalassa tutkitaan ja hoidetaan kaikkia pääkaupunkiseudun alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten erikoissairaanhoitoa vaativia sairauksia, kuten vakavia infektioita, diabetesta, suolisto- ja reumatulehduksia, epilepsiaa sekä muita lasten neurologisia sairauksia, lasten psykiatrisia ja lasten kirurgista hoitoa vaativia sairauksia.

Lisäksi uuteen sairaalaan keskitetään valtakunnallisesti monien vaativien sairauksien hoito, esimerkiksi lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot. Uudessa lastensairaalassa on joidenkin harvinaisten sairauksien, kuten sappitieatresian eli sappiteiden puutoksen ja mitokondriaalisten aineenvaihduntasairauksien, laajin suomalainen lääketieteellinen asiantuntemus ja tutkimus.

– Yksi lastenoikeuksien mittari ja suomalainen saavutus on jokaisen lapsen tasavertainen oikeus maailmanluokan sairaanhoitoon riippumatta siitä, onko sairaus lievä tai hengenvaarallinen, sanoo toimialajohtaja Jari Petäjä HYKS Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksiköstä HUSin tiedotteessa.

Sairaalan suunnittelussa on huomioitu myös potilaan perhe. Vanhemmat voivat olla mukana lähes kaikissa lapsen hoitoon liittyvissä vaiheissa, ja vuodeosastolla jokainen potilas saa oman huoneen, jossa vanhempi voi yöpyä. Anestesia- ja leikkausosastolla vanhempi pääsee lapsen luokse heräämöön jo ennen tämän heräämistä. Myös teho-osastolla vanhemmat voivat olla lapsen vierellä entistä enemmän.

Uuteen lastensairaalaan tulee Suomen suurin lasten päivystys, jonka vuosittainen potilasmäärä on 40 000.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä