Maksuton ehkäisy on vain yksi esimerkki kuntien tarjoamista kirjavista sote-palveluista. Eroavaisuuksia on muun muassa ilmaisten hoitotarvikkeiden jakelussa ja sosiaalipalveluiden myöntökriteereissä. Kuva: Pekka Moliis

Keski-Suomessa kaikki alle 22-vuotiaat saavat jatkossa ilmaisen ehkäisyn. Uusi palvelu koskee kuntia, joissa kyseiselle ikäryhmälle ei vielä ole tarjolla ilmaista ehkäisyä. 

–Tavoitteenamme on tarjota kaikille keskisuomalaisille yhtäläiset oikeudet saada laadukasta neuvontaa ja ohjausta seksuaaliterveyden asioissa, sanoo Sari Nurmivaara

Hän työskentelee Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelman projektipäällikkönä. 

Toistaiseksi yhtäläisistä oikeuksista ollaan Keski-Suomessa vielä kaukana. Maksuton ehkäisy on tarjolla pääsääntöisesti alle 20-vuotiaille. Äänekoskella sen silti saavat kaikki alle 25-vuotiaat.

Viitasaari ja Pihtipudas taas tarjoavat kaikille naisille ikään katsomatta maksutta ensimmäisen ehkäisyn. Valittavana on joko kierukka tai e-pillerit yhdeksän kuukauden ajaksi. 

–Ehkäisy ei ole missään nimessä ainoa asia, jossa kuntien käytännöt poikkeavat toisistaan. Eroavaisuuksia on paljon, ja valmistelijoilla on iso työ löytää ne ja luoda yhtenäiset mallit.  

Nurmivaaran mukaan vaihtelua on esimerkiksi ilmaisten hoitotarvikkeiden jakelussa ja sosiaalipalveluiden myöntökriteereissä. 

–Eroavaisuudet palvelutasossa on haaste. Kun hyvinvointialue aloittaa ensi vuoden alussa, silloin meillä pitäisi olla maakunnan sisällä yhtenäiset käytännöt.

Maksuttoman ehkäisyn osalta tavoitteena on tarjota sitä tulevaisuudessa THL:n suosituksen mukaisesti kaikille alle 25-vuotiaille, Nurmivaara kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä