Ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen katsoo, että hallituksen sote-linja horjuttaa työllisyyden parantamista. Hän vaatii hallitusta peruuttamaan voimakkaasti sote-uudistuksessa ja perumaan yksityistämislinjan. Asara-Laaksonen arvioi, että sote-ratkaisuillaan hallitus vaikeuttaa kilpailukykysopimuksen syntyä.

– Pääministeri Juha Sipilä nosti kehysriihessä työllisyyden parantamisen hallituksen ykköstavoitteeksi. Samanaikaisesti hallitus luo itse sote-linjauksillaan epävarmuutta työmarkkinoille, Asara-Laaksonen toteaa kannanotossaan.

– Kilpailukykysopimuksen neuvotteluissa kevään aikana etsitään hartiavoimin ratkaisua työllisyyden parantamiseen. Sopimusta kuitenkin rakennetaan tilanteessa, jossa hallituksella on tarjota vain epävarmuutta ja linjauksia, joilla on kaiken positiivisen kehittämisen vastainen vaikutus.

– Työmarkkinoilla tarvitaan nyt luottamusta herättäviä toimia kolmikannan kolmannelta osapuolelta eli hallitukselta. Hallituksen sote-linjaukset luovat horjuvan pohjan työmarkkinoille ja käynnissä oleviin sopimusneuvotteluihin, sanoo Asara-Laaksonen.

 

Henkilöstön motivaatio huolettaa

 

– Julkisen alan sote-henkilöstö on tyytyväistä työhönsä, omistautuu työlleen ja siten myös jaksaa työelämässä, katsoo Asara-Laaksonen.

– Kuinka tässä hallituksen ajamassa, valinnanvapautta ylistävässä jatkuvan kilpailutuksen järjestelmässä taataan se, että työurat ovat eheitä, olet motivoitunut työhösi ja kehittämään osaamistasi sekä varmistat työlläsi eläketurvaa vanhuuden päiville?

– Markkinamekanismi ei myöskään tue palveluiden tuloksellisuus- ja kehittämisnäkökulmaa. Kuka enää ottaa vastuun henkilöstön täydennyskoulutuksesta ja osaamisen kehittämisestä, jos säännöllisesti toistuvat kilpailutukset vievät pohjan pitkäjänteiseltä työltä?

JHL huomauttaa, että suomalaisilla on edelleen luja luottamus julkiseen palveluntuotantoon. Se vetoaa aiemmin tänä vuonna tehtyyn kyselyyn.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitolla JHL:llä on 230 000 jäsentä. He työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tehkää ennuste julkisen soten käytettävissä olevasta palkkasummasta vuoteen 2030 asti ja siitä eteenpäin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä