Alueen kunnille on tullut vuosien 2005–2012 aikana noin 90 miljoonan euron  kustannussäästö.
 
Vuoden 2013 tilinpäätöksessä Kainuun soten tulos oli 6,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen, josta kunnille on palautettu 3,4 miljoonaa euroa.
Toimintakulut putosivat edellisestä vuodesta 0,8 prosenttia.
Tänä vuonna Kainuun soten talousarvio on noin 320 miljoonaa euroa, josta erikoissairaanhoidon osuus on 103 miljoonaa euroa.
 
Erikoissairaanhoidon osuus kokonaiskustannuksista on 30,5 prosenttia. Kustannusosuuden aleneva suunta on valtakunnallisten suositusten mukainen ja päinvastainen kuin muualla Suomessa. Kustannusten nousua ovat rajoittaneet toimiva yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä sekä avohoitopainotteinen toimintalinja.
 
Kainuussa sosiaali- ja terveydenhuolto yhdistettiin jo vuonna 2005, eli muualla Suomessa viime aikoina yleistynyt malli on ollut Kainuussa käytössä jo kohta kymmenen vuoden ajan.
 
– Merkittävää on, että hallintokulut ovat tuona aikana pudonneet noin kolmannekseen siitä, mitä ne olivat kuntavetoisena aikana. Hallinto on vähentynyt noin sadalla hengellä, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto sanoo.
 
Kainuun mallissa sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa sama, elämänkaarimallin mukaisesti järjestetty organisaatio. Kainuun sote sisältää sairaanhoitopiirin, perusterveydenhuollon, erityishuoltopiirin, vanhuspalvelut, sosiaalipalvelut ja ympäristöterveydenhuollon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*