Turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu näkyy Kajaanin kaupungin omistaman vuokrataloyhtiö Kajaanin Pietari Oy:n vapaiden asuntojen määrässä ja samalla myös yhtiön taloudessa. 250-paikkaisen vastaanottokeskuksen asiakkaat on majoitettu 55 vuokra-asuntoon eri puolilla kaupunkia.

-Vastaanottokeskukselle vuokrattujen asuntojen määrä on merkittävä yhtiön talouden kannalta. Se on aina hyvä asia, kun asunnoissa on asukkaita, toimitusjohtaja Martti Böhm Kajaanin Pietari Oy:sta myöntää.

Kajaanissa toimintamalli, jossa turvapaikanhakijat majoitetaan kaupungin vuokra-asuntoihin, on ollut käytössä vuodesta 2004 lähtien. Hiljaisina aikoina asuntojen määrää on voitu vähentää ja pakolaistulvan koittaessa, jälleen kasvattaa. Esimerkiksi viime talvena keskuksen asiakasmäärä oli reilusti alle sadan.

-Viime talvena, kun oli hiljaista, niin meillä oli asuntoja käytössä 21-22. Asuntoa kohden meillä on majoitettuna tällä hetkellä joko yksi perhe tai 5-6 yksinäistä henkilöä, vastaanottokeskuksen johtaja Asta Komulainen kertoo.

Kun Kajaaniin perustettiin vastaanottokeskus vuonna 1999, niin keskuksena toimi lakkautettu Salmijärven sairaala, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungista.

-Hajasijoitusmallissa saadaan turvanpaikanhakijat asumaan suomalaisten pariin. Vanhassa mallissa heidät eristettiin omiin oloihinsa, Komulainen kertoo Kajaanin kokemuksista.

Lappajärvi harkitsee

Kunnan vuokra-asuntoja löytyisi myös Lappajärveltä, jos kunta ja SPR pääsevät sopuun vastaanottokeskuksen perustamisesta. Paikkakunnalle kaavaillaan 150-paikkaista vastaanottokeskusta.

-Tällä viikolla tulee SPR:n edustajat katsomaan, onko meidän tarjoamat tilat sopivat. Meillä on tarjolla iso tyhjilleen jäänyt koulurakennus ja siinä lähistöllä tyhjillään olevia vuokra-asuntoja noin kolmekymmentä, Lappajärven kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi kertoo.

Vastaanottokeskusten toiminta voidaan järjestää Kajaanin tapaan kaupungin omana toimintana, jolloin kunta saa korvauksen suoraan valtiolta tai SPR:n toimesta, jolloin kunta on vain tilojen vuokraaja.

-Meillä on kaavailtu, että SPR vastaisi toiminnasta. Tietenkin siinä jotain kunnaltakin vaaditaan esimerkiksi opetuksen suhteen, jos tänne tulee lapsiperheitä, pohtii Lehtiniemi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*