Professori Mats Brommelsin johtaman työryhmän ehdottama malli sote-palveluiden valinnanvapaudelle ei aiheuttanut tänään suurta kohahdusta. Malli ”2,5” ei olisi radikaali uudistus, koska se vastaisi aika pitkälle nykyistä järjestelmää.

Mahdollisissa uusissa väestövastuisissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa tarjottaisiin suurin piirtein samanlaiset palvelut kuin terveysasemilla nykyisinkin, lasten- ja äitiysneuvola. Terveyspalveluiden lisäksi on sosiaalipuoli.

Suuri muutos tietysti olisi se, että palvelujen tuottaja voi olla julkinen, yksityinen tai kolmannen sektorin edustaja.

Sote-valmistelua johtava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., vaikutti tänään myötämieliseltä valinnanvapausryhmän ehdotuksille. Päästän teidät luokaltanne, hän tuumaili työryhmän jäsenille luovutustilaisuudessa.

Brommelsin oma suosikki vielä maaliskuussa oli malli numero 1, niin sanottu ”omatiimi”, joka olisi taannut laajimman valinnanvapauden. Nyt hän oli vakuuttunut siitä, että työryhmän ehdottama 2,5 olisi toteuttamiskelpoisin.

Hallituksen piirissä Brommelsin ryhmän ehdottamaan malliin suhtauduttiin tiistaina myönteisesti, vaikka monista keskeneräisistä asioista muistutettiinkin. Hallituksen pitäisi kuitenkin päättää mallista lähiaikoina.

Keskustalaisten myötämielisyyteen on Kuntalehden tietojen mukaan vaikuttanut myös Suomen Yrittäjien aktiivisuus asiassa. Pk-yritysten mahdollisuutta osallistua palvelujen tuotantoon on viime aikoina korostettu runsaasti. Rehula muistikin ne mainita.

Hallituksessa olisi tiettävästi valmiutta esittää jopa laajempaa valinnanvapautta kuin Brommelsin ryhmä esitti. Se olisi lähellä omatiimi-mallia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä