Kuva: Ville Miettinen

KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas haastaa kunta-alan koko henkilöstön kumoamaan käsityksen kuntasektorin jämähtäneisyydestä ja tehottomuudesta.

Työnantajapuoli ei halua viiden vuoden irtisanomissuojaa.

– Kokemuksemme mukaan siellä, missä suoja-aika on ollut, tehtävien rakenteita ja tehtävänkuvia ei päästy muuttamaan ennen suoja-ajan päättymistä. Mutta miten sitten henkilöstö saadaan mukaan, jos turvaa ei ole? Työllä! Nybondas-Kangas kirjoittaa verkkokolumnissaan.

– Työntekijän täytyy saada käyttää osaamistaan täysimääräisesti, saada siitä tarkoituksenmukainen kompensaatio sekä kehittää osaamistaan ja työnkuvaansa ajan saatossa. Se on sitä palvelussuhdeturvaa, jota tulisi tarjota. Meillä ei ole varaa mihinkään muuhun. Uusia toimintatapoja täytyy pohtia avoimin mielin.

Nybondas-Kangas muistuttaa, että rakennepoliittisen ohjelman tavoite sote kelpoisuusehtojen väljentämisestä jäi alkutekijöihinsä. Sen sijaan uusi sosiaalihuollon ammattihenkilölaki toi ikävän yllätyksen, kun sosiaalityöntekijän sijaiseksi voidaan ottaa vain oman alan opiskelija.

– On vaikea ymmärtää, mistä tulevaisuudessa saadaan alalle tekijät.

Henrika Nybondas-Kankaan kolumni Sote – uusi alku uudella työnantajalla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä