Perhehoitolaissa määritellään puitteet vanhusten ja vammaisten perhehoidolle. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut kunnille kuntainfopaketin uuden perhehoitolain toteuttamisesta.

Laki tuli voimaan viime huhtikuun alussa. Sen tavoitteeksi asetettiin turvata hoidettavalle perheenomainen ja hoidettavan tarpeiden mukainen hoito. Erityisenä tavoitteena on parantaa vanhusten ja vammaisten perhehoidon asemaa.

Uuden lain mukaan perhehoitoa voidaan antaa perhehoitajan kodin lisäksi myös hoidettavan kotona. Perhehoidon järjestämisen tulee perustua hoidettavan tarpeisiin ja se tulee järjestää hoidettavan edun mukaisessa paikassa.

Sopimuksen perhehoidosta tekee kunta. Uuden lain mukaan toimeksiantosopimus voidaan tehdä kunnan tai kuntayhtymän ja perhehoitajan välillä tai sitten sekä kunnan ja yksityisen palveluntuottajan välillä.

Laki herätti valmisteluvaiheessa runsaasti keskustelua, ja hyväksymisen jälkeen on kaivattu ohjeistusta.

Keskustelua käytiin hoitoon sijoitettavien henkilöiden määristä ja sijaisperheen vanhempien mahdollisuudesta jäädä kotiin hoitamaan sijoitettavia henkilöitä. Sijoitettavat voivat olla lapsia tai esimerkiksi vammaisia aikuisia.

Stm lähetti toukokuussa kunnille kyselyn perhehoidon nykytilasta. Vastausten avulla ministeriö keräsi tietoa perhehoitolain laatusuosituksen valmistelun tueksi.

Ministeriön kuntainfo aiheesta on täällä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä