Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes koskinen, sd., arvelee, että sote-laille tuee todella kiire.(kuva: Sonja Eloranta)

Sote-lain eteneminen törmäsi odotetusti perustuslakivaliokuntaan. Ongelmia olivat demokraattisen päätöksenteon toteutuminen sekä rahoitusmallin epäoikeudenmukaisuus.

Jos sote-uudistus johonkin kaatui, se kaatui eteenpäin, korostaa perustusvaliokunnan jäsen Tapani Tölli, kesk., Kunta.tv:n haastattelussa.

Uudistusta kaikki pitävät erittäin tärkeänä, mutta jatkotyössä tarvitaan hänen mielestään parlamentaarinen pohja.

– Meillä on hyvä pohjatyö tehtynä, siitä pitää jatkaa nyt eteenpäin, arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Hanna Tainio, sd., Kunta.tv:lle. Hänen mielestään työtä pitää jatkaa eikä missään nimessä palata lähtöruutuun. Tainio monen muun tavoin uskoo, että tehdyn työn pohjalta on mahdollista edetä, vaikka se tämän eduskunnan aikana ei enää näytä ehtivän maaliin saakka.

– Näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että tämä eduskunta ehtii päättämään sote-uudistuksesta, arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa, kok. Hänen mielestään uudistuksen tavoitteista ollaan kuitenkin yhtä mieltä eli perustuslakivaliokunnan linjaus antaa pohjaa jatkotyölle. Katso Sarkomaan haastattelu tästä >

– Kun korjaustoimia tehdään, nämä molemmat on hoidettava kuntoon, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen, sd. Hänen mielestään valmistelu maakunnissa voisi jatkua, mutta uusittava hallintomalli on tuotava uudelleen perustuslakivaliokuntaan. Katso Koskisen haastattelu tästä >

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen kuvaa Kunta.tv:lle eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoa tyylikkääksi.

– Siinä on todella tasapainoisesti arvioitu perustuslain eri ulottuvuuksia tässä sote-uudistuksessa, kansanvaltaisuutta, kunnallista itsehallintoa ja myös muiden kuin sote-palvelujen turvaamista, sanoo Sulonen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*