Sosiaali- ja terveydenhuollon erityisasiantuntija Tero Tyni Kuntaliitosta sanoo kiinnittäneensä huomiota Sitran esityksessä palvelujen paketointiin ja sen perusteella palvelun tuottajille maksettavaan korvaukseen.

Sitran tänään julkistetun sote-rahoitusesityksen mukaan paketoinnilla, jossa järjestäjä ostaa sovitulla hinnalla palvelun tuottajalta, saadaan hallittua sote-kustannuksia aiempaa paremmin.

Tynin mukaan järjestelmässä on positiivisia piirteitä, kuten riittävän suuret palvelupaketit ja palvelujen tuotteistaminen ja sen myötä kustannustietoisuuden parantuminen.

– Palvelujen paketoinnissa on kuitenkin vaara, että kukin palvelupaketin tuottaja koettaa huolehtia vain omasta toiminnastaan, josta saa korvauksen, Tyni toteaa.

– Sen sijaan se, miten toiminnassa onnistuminen tai epäonnistuminen vaikuttaa muiden palvelupakettien kustannuksiin, ei ole yksittäiselle toimijalle välttämättä kiinnostavaa. Riski korostuu yritystoiminnassa, jossa tarkoitus on tuottaa omistajille voittoa.

Tynin mukaan paketointi voi vaarantaa järjestämislain perusajatuksen eli sosiaali- ja terveydenhuollon integraation. Itsestään selvää on, että palvelujen käyttäjissä on paljon ihmisiä, jotka käyttävät monia eri sotepalveluja ja siten kuuluvat eri palvelupaketteihin.

– Ohjauksen kannalta ongelmallista on, miten järjestelmä toimii eri palvelupakettien rajapinnoilla.

– Minun pelkoni on, että jos paketoidaan 15-17 palvelupakettiin kuten Sitra esittää, tulee nykyistä useampia rajapintoja pakettien välille.

Tyni ottaa esimerkiksi mielenterveyden ja päihdehuollon palvelupaketin.

– Kun siitä maksetaan kiinteähintainen korvaus mielenterveyspalveluista ja päihdehuollosta, niin miten saadaan varmistettua, että tällä mielenterveys- ja päihdepalvelutuottajalla on intressejä katsoa myös niitä muita palveluja, joita mielenterveys- tai päihdeasiakas epäilemättä tarvitsee, esimerkiksi ihan perusterveydenhuolto tai erikoissairaanhoito, tai lastensuojelu? Tyni kysyy.

Lue myös: Sitra esittää yksikanavaista sote-rahoitusta

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*