Tarja Myllärinen. (Kuva: Kuntaliitto)

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtajan Tarja Myllärisen mukaan kuntien tyytyväisyys ulkoistettuihin sosiaali- ja terveyspalveluihin kertoo siitä, että kunnat ulkoistavat palveluitaan harkiten.

– Harkinnasta kertoo myös se, että palveluja on palautettu kuntien omaksi toiminnaksi, jos ulkoistettuun palveluun ei ole oltu tyytyväisiä. Kaiken kaikkiaan kuntien osaaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnassa on lisääntynyt, Myllärinen toteaa.

Kuntaliiton maanantaina julkaisemassa kyselyssä 75 prosenttia kunnista ilmoitti olevansa tyytyväisiä ulkoistamiselle asetettujen tavoitteiden toteutumiseen, ja vain kolme prosenttia kertoi tyytymättömyydestä.

– Kunnat tietävät yhä paremmin mitä haluavat. Tulos kertonee myös siitä, että äkilliset, pakkotilanteessa tehdyt ulkoistukset ovat vähenemässä. Niissä vallitsevat myyjän markkinat, ja kunta on vaikeassa asemassa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ulkoistukset eivät kuitenkaan ole kunnille helppoja prosesseja. Myös se käy Myllärisen mukaan ilmi kyselystä.

– Varsinkin kyselyn avovastauksissa tulee esiin se suuri hallinnollinen taakka, jonka ulkoistussopimukset ja niiden valvonta tuo tullessaan. Se tuntuu tulleen monille yllätyksenä, kuinka paljon palveluntuottajan kanssa saattaa joutua ”vääntämään”, jos sopimusta ei ole osattu tehdä riittävän selkeäksi.

Myllärinen toivoo, että kuntien hyvä harkinta ulkoistuksissa jatkuu, vaikka valtakunnallinen sote-ratkaisu viipyy yhä hallituksen vaihdoksesta huolimatta.

– Täytyy vain toivoa, että peruslinjaus tulevasta mallista syntyisi pian. Se vähentäisi kunnissa olevaa painetta tehdä äkillisiä ratkaisuja sote-palveluiden järjestämisen suhteen. Palvelutuotannon kehittämisprosesseja on käynnissä runsaasti eri puolilla maata, ja niitä kuntien kannattaa viedä eteenpäin, vaikka sote-ratkaisu onkin auki.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*