Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina ottaa blogikirjoituksessaan kantaa Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän ehdotukseen, että kunnat alkaisivat maksaa puolet asumistukikustannuksista. Ylen Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Hyssälän mukaan tämä pistäisi vauhtia kaavoitukseen, mikä auttaisi hillitsemään asumistukimenoja.

Reina muistuttaa, että vaikka Hyssälän huoli on ymmärrettävä, tämän ehdottama lääke ei osu kohdalleen.

– Kuntien käytettävissä olevilla keinoilla, ennen kaikkea tehokkaammalla maapolitiikalla ja kaavoituksella, voidaan vaikuttaa asumisen loppuhintaan ja sitä kautta välillisesti asumistukimenoihin erittäin rajallisesti. Vaikutusmahdollisuus vielä vaihtelee merkittävästi eri puolilla maata, Reina muistuttaa.

Reina muistuttaa myös, että Kelan omienkin arvioiden mukaan asumistukimenojen kasvun takana on pitkittyvä työttömyys sekä tukijärjestelmään tehdyt muutokset.

– Jos kunnat laitettaisiin mekaanisesti maksamaan asumistukimenoja, se johtaisi kohtuuhintaisemman asumisen sijasta helposti kuntaverojen korotuksiin ja palveluleikkauksiin. Näistä toimista kärsisivät juuri heikoimmassa asemassa olevat ihmiset. Valtaosa heistä on myös asumistuen asiakkaita, Reina kirjoittaa.

Lue Timo Reinan blogikirjoitus

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä