Kuntaliitto kaipaa kokeiluja sote-uudistuksen toteutukseen. Kuvassa Kotkan keskussairaala. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusratkaisu on edelleen puutteellinen sekä maakuntien että kuntien osalta, arvioi Kuntaliitto hallituksen tiistaina julkaisemia sote-linjauksia, joiden mukaan merkittävä osa julkisen sektorin tehtävistä viedään suoraan valtion vahvaan ohjaukseen.

– Hallituksen tarkemmat linjaukset rahoitusratkaisusta puuttuvat edelleen.

– Kunnille on tulevaisuudessakin turvattava riittävä rahoituspohja ja mahdollisuus saada rahoitusta markkinoilta. Maakuntien tosiasialliset edellytykset päättää toiminnastaan näyttävät heikoilta tämänhetkisten linjausten valossa, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

– Kuntaliiton tärkeänä pitämä kuntien ja maakuntien välinen neuvottelumenettely puuttuu linjauksista kokonaan. Myös mahdollisuudet sopia palvelujen järjestämisestä keskenään puuttuvat, Tainio sanoo.

Myönteisenä Kuntaliitossa pidetään sitä, että maakuntien valtiolta sama rahoitus on yleiskatteellinen.

 

Kuntaliitto kaipaa kokeiluja

 

Valinnanvapauden toteuttamista asteittain olisi Kuntaliiton mukaan testattava kokeilujen kautta.

Kannanoton mukaan valinnanvapaus laajasti toteutettuna voi olla ongelmallista, sillä asiakkaiden oikeuksista päättäminen on perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävä.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen muistuttaa, että edessä on iso uudistus, joka muuttaa syvällisesti koko yhteiskunnan vakiintuneita rakenteita.

– Muutos tulisi ottaa käyttöön asteittain ja vasta kokeilujen jälkeen. On epätodennäköistä, että kaikille alueille syntyisi toimivia markkinoita, mikä vaarantaa kustannussäästöjen syntymisen, hän sanoo.

– Valinnanvapausmalli on suunniteltava huolella, koska se voi huonosti toteutettuna johtaa palvelujen kysynnän kohdistumiseen epätarkoituksenmukaisella tavalla ja uhata uudistuksen tavoitteena olevaa hyvinvointi- ja terveyserojen kaventumistavoitetta.

Myllärinen katsoo, että kokeilun avulla voitaisiin varmistaa se, että valitulla mallilla voidaan saavuttaa uudistukselle asetetut tavoitteet.

Valinnanvapaus ja yhtiöittämisvelvoitteet aiheuttavat Kuntaliiton mukaan haasteita sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiolle. Esimerkiksi asiakkaan siirtyminen palveluketjussa eri toimijoiden välillä vaatii hyvin yhteen toimivia tietojärjestelmiä ja rahoitusratkaisua, joka motivoi eri toimijoita välittämään myös niistä kustannuksista, jotka eivät aiheudu sille itselleen.

Liitto muistuttaa, että myös kielelliset näkökulmat on otettava huomioon.

 

Omaisuusjärjestyjen linjaan tyytyväisiä

 

Hallituksen linjauksen mukaan nykyisten kuntayhtymien omaisuus ja velat siirtyvät ja kuntien tilat vuokrataan maakuntien tarpeiden mukaan.

Kuntaliitto pitää myönteisenä sitä, että kuntien käyttämättä jäävät kiinteistöt eivät jää niiden rasitteeksi. Hallituksen linjauksesta ei valitettavasti vielä ilmene miten siirtyvä omaisuus arvotetaan, sanoo Hanna Tainio.

Kuntaliitto pitää myönteisenä että työllisyyspalvelujen alueellisia kokeiluja jatketaan vuosina 2017−2018 sekä kunnissa että alueilla. Kannanoton mukaan työllisyyden hoito on keskeinen osa kuntien elinvoimapolitiikkaa.

– Paikallistasolla kyetään hakemaan yhteistyössä yritysten, kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa parhaiten toimivat ratkaisumallit, sanotaan kannanotossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Olen Tarja Myllärisen kanssa samaa mieltä siitä, että tämä esitetty ratkaisu on aika kaukana uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista sosiaali- ja terveydenhuollon integraation osalta, terveyserojen kaventamisen osalta ja ”yhden luukun” periaatteesta. ”Luukkujen” määrä näyttäisi vain lisääntyvän . Systeemi olisi lisäksi aika moniportainen ERVA/Maakunta/Yhtiöt yms- Olen samaa mieltä Vaasan professori Hannu Katajamäen kanssa siitä, että tämän systeemin kutsuminen ”himmeliksi” on loukkaus himmeliä kohtaan. Ja älkää vain kukaan väittäkö, ettei tämä systeemi maksa ja paljon.

  2. Näyttää siltä että sairaanhoitopiirien oma-aloitteisesti alueesta riippuen perustamat joko terveyspiirit tai sosiaali- ja terveyspiirit ovat kaikella tavalla vertailtaessa paras vaihtoehto.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*