Pelkästään nuoria leimaavalla puheella ja kovia keinoja lisäämällä ongelma vain paisuu entisestään, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., sanoo, että nuorten lisääntyvällä jengiytymisellä ja rikollisuudella ei saa olla jalansijaa Suomessa.

– Yhteiskunnassamme on näkyvissä selkeitä merkkejä siitä mitä seuraa, jos nuorten osattomuus ja totaalinen näköalattomuus omassa elämässä kehittyy äärimmilleen. Ongelma on suuremmissa määrin myös kuntien ongelma ja kunnilla on erityisesti ilmiön juurisyihin puuttumisessa merkittävä rooli. Esimerkiksi koulujen ja asuinalueiden eriytyminen on yksi isoimmista ongelmia aiheuttavista epäkohdista, joihin on myöhemmissä vaiheissa vaikeampi puuttua, Paatero toteaa maanantaina antamassaan tiedotteessa.

Paateron mukaan osattomuuden torjuminen lähtee pitkälti liikkeelle jo neuvolasta.

– Lapset tarvitsevat ympärilleen riittävästi tukea ja turvaa varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, mutta myös perheet ja vanhemmat tarvitsevat tukea vanhemmuudessa. Lisäksi kotouttamiseen on kiinnitettävä enenevissä määrin huomiota, sillä perheen integroituminen yhteiskuntaan on jopa ratkaisevan tärkeää osattomuuden ennaltaehkäisyssä.

– Nuorten osalta vahvistusta tarvitaan erityisesti etsivään nuorisotyöhön ja esimerkiksi tulokselliseksi havaittuun ankkuritoimintaan. Moniammatillisen yhteistyön osalta on huolehdittava myös siitä, että kuntien ja hyvinvointialueiden väliset yhdyspinnat toimivat saumattomasti, kuntaministeri linjaa.

Paateron mukaan kärjistyneiden ongelmien hoitoon liittyen on keskusteltava myös poliisien resurssien lisäämisestä ja muista akuutin tilanteen vaatimista keinoista, joita esimerkiksi rikosten kitkeminen vaatii.

– Ratkaisevaa on kuitenkin pitkäjänteinen työ perimmäisiin syihin puuttumalla. Millään muulla keinolla ongelma ei yksinkertaisesti poistu. Pahimmillaan pelkästään nuoria leimaavalla puheella ja kovia keinoja lisäämällä ongelma vain paisuu entisestään, hän sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä