Kuva: Ville Miettinen
Sote-palvelujen asiakasmaksuja halutaan uudistaa niin, että ne eivät estäisi palvelujen käyttöä.

Uusi asiakasmaksulaki on lähtenyt lausuntokierrokselle. Siinä oletetaan, että lainsäädäntö maakuntien perustamisesta hyväksytään eduskunnassa.

Uudistuksen keskeiseksi periaatteeksi on määritelty, että asiakasmaksut ovat yhdenvertaisia ja kohtuullisia eivätkä ole este palvelujen käytölle. Maakunnalla olisi velvollisuus alentaa tai jättää kokonaan perimättä tiettyjä maksuja, jos asiakkaan tai hänen perheensä toimeentulo olisi vaarassa. Tämä koskisi sosiaalihuollon maksuja ja terveydenhuollon lyhytaikaisen laitoshoidon, kuten sairaalan vuodeosastohoidon maksuja sekä terveydenhuollon tulosidonnaisia maksuja.

Julkista keskustelua on käyty runsaasti siitä, että palvelumaksut ovat joskus este tarvittavien palvelujen käytölle, sekä myös siitä, että palvelumaksuja päätyy paljon perintään maksuvaikeuksien takia. Maksujen suuren vaihtelun katsotaan nykyisin heikentävän tasa-arvoa.

Oleellista uutta lakiesityksessä on muun muassa asiakasmaksujen maksukaton laajentaminen niin, että siihen laskettaisiin mukaan myös esimerkiksi hammashoidon käynti- ja toimenpidemaksut, ensihoitopalvelun maksut sekä tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan maksut.

Lakiesityksen mukaan maakunta seuraisi maksujen kertymistä ja antaisi asiakkaalle tiedon, kun maksukatto on täyttynyt.

Maksukaton kattavuus laajenee

Maksuttomien palvelujen piiriin sisällytettäisiin uusia palveluja. Muun muassa alle 18-vuotiaiden terveyspalvelut säädettäisiin pääosin maksuttomiksi. Nykyisin maksuttomiksi säädetyt sosiaali- ja terveyspalvelut säilyisivät pitkälti edelleen maksuttomina.

Lakiesityksen mukaan asiakasmaksuja voidaan periä ainoastaan sellaisista palveluista, joiden maksuista on säädetty laissa. Nykyisin kaikkien sote-palvelujen maksullisuudesta ei ole lainsäädäntöä, ja maksuissa on merkittäviä eroja. Uudistuksen yksi tavoite on lisätä palvelujen käyttäjien tasa-arvoa yhdenmukaistamalla maksuja.

Maksuille määrätään lakiesityksen mukaan edelleen ainoastaan enimmäistaso.

Maksuja yhdenmukaistetaan

Pitkäaikaishoidon asiakasmaksuja on tarkoitus yhdenmukaistaa. Tällä hetkellä esimerkiksi palveluasumisen maksuista ei ole säädetty laissa. Jatkossa pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista säädettäisiin pitkälti yhdenmukaisin perustein.

Jatkuvan ja säännöllisen kotipalvelun ja kotisairaanhoidon sekä tavallisen palveluasumisen maksut yhdenmukaistettaisiin.

Maksut olisivat samat niin julkisilla kuin yksityisillä tuottajilla silloin, kun palvelut on tuotettu julkisella rahalla. Maakunta vastaisi maksujen määräämisestä ja niiden perimisestä.

Nykyisistä terveyskeskusten kolmen kerran käyntimaksuista ja vuosimaksuista luovuttaisiin. Maksun voisi jatkossa periä jokaisesta käynnistä lääkärillä tai hoitajalla. Esityksen mukaan etäpalvelut rinnastettaisiin perinteisiin palveluihin, ja niistä voitaisiin periä samansuuruinen maksu.

Lakiluonnos on lausunnolla 14.9.2018 asti.

Lakiesitys on luettavissa täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä