Kuva: Ville Miettinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistuksen laki-esitys oli yleinen aihe sunnuntaina lehtien pääkirjoituksissa ja kolumneissa. Lehtien mielestä esitettyihin rahoituslaskelmiin kannattaa tässä vaiheessa suhtautua maltillisesti.

Karjalainen pitää kohtuuttomana, että sote-uudistus, valtionosuusuudistus ja valtionosuuksien leikkaukset lohkaisevat Pohjois-Karjalan kunnilta 46 miljoonaa euroa.

Esitetyt laskelmat ovat niin rajuja, että lehden mielestä sote-uudistuksen läpimeno nyt olisi suoranainen ihme. Suoraselkäistä olisi korjata valuvikainen uudistus nyt, vaikka perääntyminen tuntuisikin nololta hallituksesta.

– Kansalaisten näkökulmasta nolous on kuitenkin yhdentekevää, jos tavoitellaan hyvien palvelujen saamista ja järjestämistä, Karjalainen kirjoittaa.

Turun seudulla ilmestyvä Aamuset ei ole luottavainen, että hallitus kärsisi imagotappion ja päättäisi vielä sorvata uudistusta.

– Soteen tai saveen, pää edellä kumminkin ja syvälle. Uskottavuuden vuoksi tehdään mitä tahansa, jotta voitaisiin sanoa, että tehty on, lehti kirjoittaa.

Aamuset myös ihmettelee, miksi suunnitelluissa kuntayhtymissä valtaa käyttävät hallitus ja valtuusto, joissa istuu kuntien valtuustojen jäseniä.

– Miksi he alistuvat kumileimasimiksi? Miksi raha muuttuu isännättömäksi? Aamuset ihmettelee.

Etelä-Suomen Sanomat ei usko, että rahoituslaskelmat toteutuvat vaikutuksiltaan niin rajuina kuin ensi katsomalta näyttää.

– Nyt esitetyt maksuosuudet näyttävät epäoikeudenmukaisilta, mutta niihin kannattaa vielä suhtautua rauhallisesti. Laskelmat ovat alustavia, eivätkä ne kerta kaikkiaan voi toteutua nyt esitetyssä muodossa, ESS kirjoittaa.

ESS muistuttaa, että on vielä epäselvää, tuoko sote-uudistus säästöjä.

– Todennäköisesti sen avulla pystytään hillitsemään tulevia kustannuksia, mikä sekin on tärkeää.

ESS:n kanssa samoilla linjoilla on Pohjalainen, joka muistuttaa, että laskelmat kuvastavat nykytilannetta ilman että palvelutuotantoa on järjestetty uudelleen tai tehostetu.

– Joillekin se voi olla toivon kipinä. Todennäköistä on silti, että jos laskelmat muuttuvat, ne eivät muuta kuntatalouden asemaa ainakaan paremmaksi, sunnuntain Pohjalaisen pääkirjoituksessa todetaan.

Turun Sanomat kirjoittaa, että kustannuslaskelmien perusteella sote-uudistus näyttää tekevän kuntauudistusta.

TS käsittelee myös itse käsitettä, sote-sanaa, jota Kotimaisten kielten keskus pitää huonona virkakielenä. Parempi termi olisi peruspalvelu.

– Vaikka termi olisi tuttu, tietävätkö kaikki, mitä sillä tarkoitetaan? Maksajien pitäisi tietää, sillä peruspalvelupiirin kokonaisbudjetti on miljardien suuruinen, TS:n päätoimittaja Riitta Monto kirjoittaa.

Lapin Kansa muistuttaa, että rahoituslaskelmiin ei kannata hirttäytyä.

– Mahdollisesti rahojen kierrättäminen kuntien kautta sote-alueille on vain välivaihe. Seuraava hallitus päättää, mihin suuntaan visaista uudistusta viedään, Lapin Kansa kirjoittaa.

Salon Seudun Sanomat muistuttaa, että jos isot uudistukset – soten ohella valtionosuusleikkaukset ja valtionosuusuudistus – rokottavat kansalaisia suunnitellusti, ei pidä ihmetellä ostovoiman laskua ja kaupan ongelmia.

Lehden mukaan kuntien tehtävien ja velvoitteiden leikkaaminen on välttämätöntä, mutta siinäkin tulee käyttää talonpoikaisjärkeä.

– Lyhytnäköisillä ratkaisuilla saadaan aikaan uusia ongelmia, jotka kostautuvat myöhemmin kasvavina kustannuksina, SSS kirjoittaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä