Paras-laki voi olla se kivi kengässä, joka kaataa Muuramen kaavailut sote-palveluita hoitavasta kunnallisesta terveysyhtiöstä. Valtiovarainministeriöstä viestitettiin keskiviikkona, että kunnan sote-kuvioita tullaan seuraamaan tarkasti.

– Mikäli kunta aikoo omalla päätöksellään irtaantua JYTE-yhteistoiminta-alueesta, on kyse Paras-puitelain vastaisesta yhteistoiminnasta irtaantumisesta, ylitarkastaja Anu Hernesmaa viestittää.

Paras-puitelain jatkolaki tuli voimaan heinäkuun alussa 2014. Lain ensimmäisessä pykälässä jatketaan puitelakiin sisältyneitä kuntia velvoittavia sosiaali- ja terveydenhuollon väestöpohjavelvoitteita sekä valtioneuvoston toimivaltaa vuoden 2016 loppuun saakka.

– Yksittäinen kunta ei siis voi irrottautua ministeriölle ilmoittamastaan yhteistoiminta-alueesta omalla päätöksellään, Anu Hernesmaa huomauttaa.

– Valtionvarainministeriössä ja sosiaali- ja terveysministeriössä seurataan kuntien tilannetta ja tarvittaessa pyydetään irtautumisaikeissa olevia kuntia asiaa koskevaan neuvotteluun. Viime kädessä valtioneuvostolla on edellä mainitun lain mukaan oikeus velvoittaa kunnat pysymään ilmoittamissaan yhteistoimintarakenteissa, ylitarkastaja Anu Hernesmaa jatkaa.

Muurame selvittää

Muuramen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pauliina Takala (kesk.) painottaa terveysyhtiön olevan vain yksi vaihtoehto ja mahdollisuus, kun kunnan tulevaisuuden sote-kuvioita pistetään järjestykseen.

– Päätös yhtiömallin selvittämisestä on tehty tiukalla aikataululla ja tässä on vielä paljon selvittämättömiä asioita. Paras-lain tulkinta on yksi näistä selvittämättömistä asioista. Joka tapauksessa tämä on kuntapäättäjien näkökulmasta mahdollisuus, joka pitää selvittää, Takala arvioi.

Kunnassa on valmius kokeilla jotain uutta. Sote-uudistuksen ensimmäisissä laskelmissa esiin tullut 4 miljoonan euron vuosittainen lisälasku sote-kuluista ei kiinnosta.

– Jos tämä malli ei onnistu, niin ei me päätä seinään väkisellä hakata. Muurame on kuitenkin innovatiivinen kunta ja minun mielestä valtiovallan tulisi antaa mahdollisuus kunnille kokeilla jotain uutta. Tämä malli olisi sellainen uusi avaus, Takala jatkaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*