Vantaa on valmis isännöimään pääkaupunkiseudun valtuustojen "sote-hätäkokousta". (Kuva: Ville Miettinen)

Pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuustot kokoontuvat yhteiseen kokoukseen 15. toukokuuta. Kokouksessa on tarkoitus sopia valtuustojen yhteisestä kannanotosta sote- ja maakuntauudistukseen.

– Se on viimeinen hätähuuto hallitukselle, kuvailee Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Antti Lindtman, sd., kokouksen tarkoitusta Kuntalehdelle.

Kokouksen tarkemmista askelmerkeistä on Lindtmanin mukaan tarkoitus sopia perjantaina pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmässä. Päivämäärästä on jo päästy selvyyteen ja siitä tiedotettiin Helsingin kaupunginvaltuustoa eilisen kokouksen päätteeksi.

Vantaa on varautunut isännöimään kokousta, Lindtman sanoo.

Lindtmanin mukaan kokouksessa on tarkoitus hakea yhteistä kannanottoa sote- ja maakuntauudistukseen, joka ei esitetyssä muodossa miellytä pääkaupunkiseutua eikä muitakaan suuria kaupunkeja.

– Kukin kaupunki on lukuisia eri kertoja lausunut näkemyksiä hallituksen sote-uudistuksesta. Hallitus on poikkeuksellisen systemaattisesti ohittanut kuntien näkemykset ja koko Uudenmaan huolet. Kun nämä keinot eivät ole toimineet, on aika ottaa poikkeukselliset keinot käyttöön.

– Kyse on siitä että meidän päättäjien tulee kysyä itseltämme, teemmekö kaikkemme sen eteen että tämän seudun asukkaat ovat jatkossakin oikeutettuja tasa-arvoisiin palveluihin eikä sellaiseen malliin jota hallitus on ajamassa. Meidän on tehtävä kaikkemme, ja sen takia haetaan yhteisestä kokouksesta sellaista ääntä, että jos hallitus ei sitä kuule, on kysyttävä kuuleeko se mitään, Lindtman sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla lähes yksimielisesti erittäin kriittisen kannanoton sote- ja maakuntauudistukseen.

Hallituspuolue kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmä oli yksimielisesti hallituksen esitystä kritisoineen kannanoton takana, kertoo Helsingin kokoomusryhmän puheenjohtaja Risto Rautava.

Rautavan mielestä on järkevää, että pääkaupunkiseudun valtuustot kokoontuvat yhdessä.

– On hyvä että pyritään muodostamaan yhteistä näkemystä näin valtavaan uudistukseen kuin meillä tällä hetkellä on käsillä.

– Vaikka joskus muuta väitetään, pääkaupunkiseudun kaupungeilla on paljon yhteistyötä, ja tämä kokous on siitä yksi osoitus. Yhteistyötä on ja sitä tarvitaan. Ja paikkana tämä on ihan erilainen kuin muut. Jo asukasmäärän takia toivoisin, että otettaisiin huomioon erityispiirteet, joita tällä seudulla on.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Markkulan, kok., mukaan yhteinen kokoontuminen voi olla hyödyllinen, jos sen avulla saadaan rakentavampi viesti kuin Helsingin valtuustossa.

– Rakentavassa hengessä yhteinen kannanotto, jossa nostetaan esille puutteita, joista osaa voidaan korjata lainsäädäntövaiheessa eduskunnan mietinnössä. Mietinnöllä eduskunta osoittaa mitä täytäntöönpanossa täytyy tehdä. Tämäntyyppitnen kannanotto veisi asiaa eteenpäin ja mahdollistaisi sen, että jotkut kunnat painottavat että heidän mielestään ei pitäisi hyväksyä.

Markkula muistuttaa myös yhteiskokouksen juridisista seikoista.

– Kyseessä on juridisesti erilliset kokoukset. Niistä osa voidaan pitää yhteisenä, mutta päätökset jokainen kunta tekee omassa valtuustossaan.

Juttua muokattu: Klo 11.40 lisätty Risto Rautavan kommentit; klo 12.35 Markku Markkulan kommentit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä