Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän viime vuoden tilinpäätös on ennakkotietojen mukaan 5,3 miljoonaa ylijäämäinen. Kulujen kasvu edellisvuoteen verrattuna pystyttiin nipistämään 0,5 prosenttiin.

– Yhtä hyvään taloudelliseen tulokseen ei ole ylletty yhtymän historian aikana. Kaikki toimialat ja henkilöstö ovat osoittaneet, että talouden sopeuttamiseen suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti ja siinä on myös onnistuttu odotettuakin paremmin, luonnehtii talousjohtaja Sami Sipilä yhtymän tiedotteessa.

Henkilöstökulut pienenivät edellisestä vuodesta 3,7 miljoonalla eurolla, vaikka laboratorioliikelaitoksen perustaminen toi yhtymälle uutta henkilökuntaa Lahdesta ja Heinolasta.

– Talouden kannalta keskeistä oli syksyllä 2013 aloitettu rakennemuutos sairaansijasulkuineen. Lisäksi toimintatavoissa tehtiin muita tuottavuutta parantaneita muutoksia. Syyskuussa 2013 vähennettiin jo 48 sairaansijaa ja maaliskuussa 2014 vielä 12 sairaansijaa lisää. Samaan aikaan avattiin 27-paikkainen päivystysosasto lyhytaikaista seurantaa varten ja leikkauspotilaiden sairaalaantulotapaa uudistettiin, listaa keskussairaalan johtaja Martti Talja listaa.

Lomautuksilla saavutettiin lähes tavoiteltu kahden miljoonan euron säästö.

– Lomautuksilla oli myös kielteisiä puolia. Hoidon arvioinnin ja hoidon jonot kasvoivat. Vuorotellen suoritetut eri yksiköiden alasajot kuormittivat henkilökuntaa merkittävästi, koska päivystys- ja kiireelliset potilaat hoidetaan aina. Ensiarvion mukaan lomautukset heikensivät sairaalan kokonaistuottavuutta, Talja sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä