Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana äänin 56-46 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perussopimuksen muuttamisen ja uuden hyvinvointikuntayhtymän perustamisen.

Uuden perussopimuksen mukainen toiminta ja sen kokoamisen valmistelu alkaa välittömästi, uudistusta valmistelemaan valitaan määräaikainen muutosjohtaja.

Lahden kaupungin tiedotteen mukaan ripeä aikataulu on välttämätön, jotta toiminnallinen kehittäminen saadaan toteutetuksi ja tavoitellut hyödyt ehditään saavuttaa ennen valtakunnallisen uudistuksen mukaiseen maakunta-soteen siirtymistä 1.1.2019.

Uuden hyvinvointikuntayhtymän kannalla ovat olleet Hartola, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Padasjoki, Pukkila ja Orimattila.

Sysmän ja Heinolan valtuustot ovat asettuneet kielteiselle kannalle. Iitissä valtuuston kokous on 28.6. ja Asikkalassa 30.6.

Lahden kaupungin myönteinen kanta yhdessä muiden jo tehtyjen myönteisten päätösten lisäksi riittää kuitenkin varmistamaan hyvinvointikuntayhtymän perustamisen.

Edellinen yritys hyvinvointikuntayhtymän perustamiseksi kariutui vuoden 2015 lopussa, kun riittävä määrä kuntia ei hyväksynyt perussopimusmuutosta. Hollolan kunnan aloitteesta valmistelu käynnistyi kuitenkin uudelleen maaliskuussa 2016.

Yhteistoimintaryhmän mukaan hyvinvointikuntayhtymän perustamisen perusteina ovat varsinkin neljä asiaa: 1) Palveluiden ja toiminnan integroimisen helpottuminen kuntarajoista riippumatta, 2) palveluiden ja toiminnan kehittäminen siten, että maakuntamalliin siirtyminen 1.1.2019 tapahtuisi joustavasti Päijät‐Hämeen osalta, 3) kustannusten hillinnän mahdollistaminen entistä tehokkaammin ja 4) nykyisten kunnallisten toimintojen kilpailukyvyn ripeä vahvistaminen niin, että ne voivat menestyä uudessa kilpailutilanteessa uudessa sotessa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä