Palvelusetelien käyttö on kasvanut myös päivähoidossa.

Kunnat käyttävät yhä enemmän palveluseteleitä kuntalaisten sote-palveluihin sekä lasten päivähoitoon. Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan kolme neljästä Manner-Suomen kunnasta käyttää palveluseteleitä, joiden avulla asiakas voi hankkia palveluita yksityisiltä yrityksiltä ja kolmannelta sektorilta.

Eniten palveluseteleitä käytetään sosiaalipalveluissa, jossa yleisin palvelusetelin käyttöalue oli kotipalvelu. Seuraavaksi eniten palveluseteliä käytettiin omaishoitajan vapaan aikaisissa palveluissa, kotipalveluiden tukipalveluissa ja sosiaalihuoltolain mukaisessa tehostetussa palveluasumisessa.

– Sosiaalipalveluiden palveluseteleitä on monipuolisesti käytössä kunnista muun muassa Helsingissä ja Kotkassa ja yhteistoiminta-alueista Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Nemlander.

Selvityksen mukaan palveluseteleitä käyttäviä kuntia ja yhteistoiminta-alueita oli yhteensä 123, joista kuntia oli 97 ja yhteistoiminta-alueita 26. Palvelusetelien käyttö tulee yhä kasvamaan, sillä niiden käyttöönottoa suunnittelee 72 kuntaa ja yhteistoiminta-aluetta.

Vaikka palvelusetelien käyttö kasvaa tasaisesti, niin ne edustavat vain pientä osaa sote-palvelujen kokonaiskustannuksista.

– Vastanneet kunnat ja yhteistoiminta-alueet ilmoittivat käyttäneensä vuonna 2014 esimerkiksi tehostetun palveluasumisen palveluseteleihin yhteensä 36 miljoonaa euroa ja kotipalvelun palveluseteleihin 9,6 miljoonaa euroa, Anu Nemlander kertoo.

 

Palveluseteli-kyselystä tarkemmin Kuntaliiton nettisivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä