Parkanon kaupunki ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa vuoden 2015 alusta lähtien. Palvelujen tuottajaksi valittiin kilpailutuksen kautta Pihlajalinna-ryhmittymä.

Parkanon kaupunginvaltuusto päätti ulkoistamisesta 10 vuodeksi yksimielisesti kokouksessaan maanantaina.

Ulkoistaminen käsittää kaikki muut sosiaali- ja terveyspalvelut paitsi sote-viranomaistehtävät, lasten päivähoidon ja ympäristöterveydenhuollon. Hammashuollon Parkanolle on jo viiden vuoden ajan tuottanut Attendo.

– Tämä on meille paras tapa turvata palvelut. Haluamme pitää päätöksenteon omissa käsissämme, toimia varman päälle ja turvata laadukkaat lähipalvelut pitkälle tulevaisuuteen, toteaa kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.

– Muuten tilanne saattaisi tulevaisuudessa olla se, että sote-piiri kaukaa määräisi meidän puolestamme, mitä täällä 90 kilometrin päässä Tampereelta tarvitaan.

Parkanossa on lähivuosina edessään suuret haasteet erityisesti vanhuspalveluissa. Kaupungin ulkoistamista koskeva selvitystyö lähti liikkeelle kustannuspaineista. Lisäksi taustalla on huoli siitä, että valtakunnallisissa malleissa keskitetään ja väistämättä jossain vaiheessa leikataan palveluja pieniltä paikkakunnilta.

– Parkanossa syntyi sopivanlainen uho siitä, että meiltä ei palveluja viedä. Osoitamme, että pystymme kehittämään niitä paikan päällä, Heiniluoma miettii.

Parkanossa nähdään, että Pihlajalinnan kanssa tehty sopimus tuo vakautta talouteen.

Kustannusten nousu on määritetty sopimusmallissa. Kahden ensimmäisen vuoden aikana se saa olla vain kaksi prosenttia.

Aiemmin tänä vuonna Pyhtää sopi soten ulkoistamisesta Attendon kanssa 10 vuodeksi.

Viime viikolla peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd., kehotti kuntia laittamaan jäitä hattuun sote-palveluiden erillissopimuksia koskevissa suunnitelmissa.

Tällä hetkellä valtiovallalla ei ole keinoja puuttua kuntien tekemiin sopimuksiin. Lausunnoilla oleva sote-laki saattaa muuttaa tilannetta.

– Järjestämislain vahvistamisen jälkeen tilanne kuitenkin muuttuu, koska uusien pitkäaikaisten sopimusten tekeminen muodostaa kunnille suuren taloudellisen riskin, Huovinen totesi viime viikolla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*