STM on saanut 27 poikkeuslupahakemusta yli 5 miljoonan euron sote-investoinneille. (Kuva: Ville Miettinen)

Poikkeuslupia kuntien suunnittelemiin suuriin sote-investointeihin on myönnetty toistaiseksi 14 poikkeuslupaa, sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa.

Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja on rajoitettu väliaikaisella lailla, joka astui voimaan heinäkuussa ja on voimassa vuoden 2019 loppuun.

Väliaikaislain mukaan yli viiden miljoonan euron investoinnit ovat mahdollisia STM:n poikkeusluvalla, jos ne ovat perusteltuja sote-uudistuksen tavoitteiden ja koko maakunnan näkökulmasta.

Myönteisiä investointipäätöksiä on annettu uudisrakennuksiin, laajennuksiin ja peruskorjauksiin.

Vantaa on saanut myönteiset päätökset Katriinan sairaalan peruskorjaukseen sekä asunnottomille rakennettaviin työ-, päivätoiminta- ja asunrakennusten rakentamiseen. Loviisa sai luvan ikäihmisten palvelutalon ja tehostetun palveluasumistalon rakentamiseen. HUS saa rakentaa Hyvinkään sairaalaan lisärakennuksen.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä sai luvan Kainuun keskussairaalan peruskorjaukseen sekä uudisrakentamiseen.

Jyväskylä sai luvan ympärivuorokautisen palveluasumisen uudisrakennukseen, joka korvaa nykyiset, vanhentuneet laitospaikat. Lisäksi Jyväskylän Vaajakoskelle on lupa rakentaa terveysasema sekä tehostettua palveluasumista ja tuettua palveluasumista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sai luvan T3-sairaalan uudisrakennukseen. Vaasassa rakennetaan uusi ympärivuorokautinen palvelutalo ja Etelä-Pohjanmaalla psykiatrian sairaalarakennus keskussairaalan yhteyteen.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä pääsee rakentamaan uuden perhetalon, laajentamaan päivystyksen tiloja sekä peruskorjaamaan psykiatrian ja päihdepalvelujen tiloja.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä sai luvan terveyskampuksen lisärakennukseen sekä peruskorjaukseen, ja Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä keskussairaalan uudisrakennukseen, laajennukseen ja peruskorjaukseen. Sodankylässä voidaan rakentaa hyvinvointikeskus.

STM:llä on käsiteltävänä myös muita hakemuksia, joista ei ole vielä ehditty tehdä päätöksiä. Hakemuksia on tähän mennessä tullut yhteensä 27.

Aiheesta aiemmin:

Kainuu sai poikkeusluvan uudelle sairaalalleen

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*