Reijo Vuorento. (Kuva: Kunta.tv)

HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan jäsen, Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento arvioi kolumnissaan Demokraatissa  sote-uudistuksen yhdessä muiden isojen uudistusten kanssa niin sekavaksi, että Suomen säilyminen pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana on uhattuna.

Vuorento ihmettelee aikomusta perustaa itsehallintoalueita.

– Kun uudet itsehallintoalueet eivät ole osa kuntahallintoa, mitä ne ovat? Jos ne ovat osa valtionhallintoa, silloin niitä koskevat muun muassa samanlaiset alijäämärajoitteet kuin muutakin valtion toimintaa. Vaikkapa sairaalainvestoinnit käsitellään silloin samalla tavoin kuin esimerkiksi tieinvestoinnit, Vuorento kirjoittaa.

Vuorento myös arvostelee ajatusta ”täydellisestä sote-integraatiosta”. Hän muistuttaa että esimerkiksi Helsingissä oli aikoinaan oma integraationsa, ja HUSista on tullut tehokas ja tunnustettu erikoissairaanhoidon osaamisen keskus.

– Nyt siihen kokonaisuuteen ollaan väkisin tuomassa kunnallisia lähipalveluja. Jo ajatuksena olisi aivan absurdia, että vaikkapa Helsingin, Järvenpään tai Espoon vanhusten kotipalvelujen tai muiden lähipalvelujen järjestämisestä päätettäisiin jossain paikallisen demokratian ulottumattomissa.

– Toivoa sopii, että maamme perustuslaki suojaa niin kuntia kuin kuntalaisia esitetyiltä uusilta keskushallinnon laatikkoleikeiltä, Vuorento päättää kolumninsa.

Reijo Vuorennon kolumni Demokraatissa: Sote-uudistus säkki päässä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*