Kuva: Sonja Eloranta

Keskustan kansanedustaja, turkulainen kaupunginvaltuutettu Annika Saarikko pitää välttämättömänä, että osana sote-uudistusta yksityisen ja julkisen terveydenhuollon valvontakäytännöt yhtenäistetään. Saarikon mukaan omavalvontaa on syytä lisätä, mutta se ei aina riitä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Saarikko kuvailee kotikaupunkinsa vanhuspsykiatriassa paljastuneita jatkuvia vakavia väärinkäytöksiä järkyttäviksi.

Turun Sanomat paljasti, että Kupittaalla toimivassa sairaalassa suljetulla osastolla iäkkäitä potilaita on mm. pahoinpidelty ja nöyryytetty vuosikausia ilman että virkamiesjohto on tosissaan puuttunut asiaan.

Juuri virkamiesten puuttumattomuutta asiaan Saarikko tiedottaa pitävänsä ”uutisten synkimpänä tietona”.

– Iso ja nyt kotikaupungissani konkretisoitunut ongelma on, että terveydenhuoltolaissa ei ole ilmoitusvelvollisuutta asiakkaan palvelujen toteuttamiseen liittyvistä epäkohdista. Sosiaalihuollossa tälläinen on. On syytä kysyä, tarvitaanko terveydenhuoltolakiinkin sellainen vai voimmeko vuonna 2016 luottaa siihen, että inhimillinen kohtelu on ydin ja lähtökohta ikäihmisten hoidossa, Saarikko pohtii.

Saarikko kiittää Valviran ja Aluehallintoviraston ripeää toimintaa potilasturvallisuuden takaamiseksi nyt asian tultua ilmi.

– Ongelma on se, että virheistä ei ilmoitettu aiemmin, vaan tarvittiin tiedotusvälineet julkaisemaan nämä ihmisarvoa loukkaavat teot ja tekemättä jättämiset. On selvää, että asianosaiset henkilöt on saatettava asiasta vastuuseen.

Valvira puolestaan tiedotti torstaina pitävänsä ehdottoman tärkeänä, että sote-uudistuksen yhteydessä laaditaan ohjausta ja valvontaa varten valtakunnalliset indikaattorit, joiden avulla seurataan ja ohjataan palveluiden laatua, turvallisuutta ja saatavuutta.

– Indikaattorit toimivat osana alueiden kehittämistyötä ja tukevat esimerkiksi alueen toimijoiden omavalvontaa. Toimivat indikaattorit helpottaisivat myös kansalaisten valinnanvapauden toteutumista, Valvira toteaa.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*