kuva: Ville Miettinen
Terveydenhuollon kustannukset laskivat Helsingissä vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna 1,1 prosenttia.

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset kasvoivat viime vuonna vain vähän. Keskisuurissa kunnissa sote-menot sen sijaan kasvoivat selvästi. Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton tekemästä selvityksestä.

Joissakin suurissa kaupungeissa terveydenhuollon kustannukset laskivat: Kuopiossa ja Jyväskylässä 0,6 prosenttia, Helsingissä 1,1 prosenttia ja Espoossa 1,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Porissa kustannusten kasvu oli voimakkainta, 3,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Vuonna 2018 suurten kaupunkien perusterveydenhuollon kustannukset olivat 1,9 miljardia euroa ilman kotihoidon kustannuksia. Erikoissairaanhoidon kustannukset olivat 2,6 miljardia euroa. Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset olivat 2312 euroa asukasta kohti vuonna 2018.

-Suurissa kaupungeissa on vähemmän yli 75-vuotiaita kuin koko maassa keskimäärin, mikä osaltaan selittää vakioimatonta kustannuskehitystä, huomauttaa erityisasiantuntija Mia Malmila Kuntaliitosta.

MainosKeskisuurten kuntien menot kasvussa

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kasvoivat vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna. Vertailussa oli mukana 11 kuntaa, joista ainoastaan kolmessa kustannukset alenivat: Keravalla prosentin ja Kirkkonummella 0,3 prosenttia ja Porvoossa 2,1 prosenttia.

-Kustannusten aleneminen selittyy sillä, että kunnat ovat panostaneet ennaltaehkäisevään, moniammatilliseen avopalveluun ja palveluohjaukseen, toteaa erityisasiantuntija Maria Pernu Kuntaliitosta.

Järvenpäässä kustannukset kasvoivat 5,4 prosenttia. Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen ikävakioimattomat kokonaiskustannukset olivat yhteensä 1,8 miljardia euroa eli 3469 euroa asukasta kohti.

Kaksi erillistä aineistoa

Kuntaliiton toteuttamat kustannusvertailut koostuivat kahdesta erillisestä aineistosta, joissa vertailtiin suurten kaupunkien terveyden- ja vanhustenhuoltoa sekä keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuoltoa vuonna 2018.

Suurten kaupunkien kustannusvertailuun osallistuivat Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa. Kaupunkien vertailuun sisältyy terveydenhuollon lisäksi tietoja sosiaalihuollon sektorilta eli vanhusten kotipalvelusta ja ympärivuorokautisesta hoidosta.

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannusvertailuun osallistuivat Järvenpää, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Loviisa, Mustijoen perusturva, Porvoo, Rovaniemi, Salo, Sipoo ja Tuusula.

 

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2018 -raportti

Suurten kaupunkien kuntakohtaiset tietotaulut

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset vuonna 2018 -raportti

Keskisuurten kuntien kuntakohtaiset tietotaulut

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*