sote
Esimerkiksi sairaanhoitajien, lähihoitajien ja muiden sote-alan ammattilaisten palkkaus uudistuu. Kuva: Pekka Moliis

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja alan pääsopijajärjestöt sopivat palkkauksen kannustavuutta lisäävistä muutoksista.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super tiedottaa myös, että saavutettu neuvottelutulos tuo sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä, joiden avulla palkkausta pystytään kehittämään.

Kannustavuutta lisää liiton mukaan se, että erilaiset roolit ja vastuut otetaan jatkossa nykyistä paremmin huomioon palkkauksessa. Esimerkiksi sairaanhoitajien, lähihoitajien, sosiaalityöntekijöiden, välinehuoltajien ja muiden sote-alan ammattilaisten palkkaus uudistuu.

Neuvotteluissa saatiin aikaan raamit, joiden mukaan sote-sopimuksen erilaiset tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen eri palkkausliitteeseen.

Uudet palkkaliitteet jakautuvat johto- ja esihenkilötehtäviin sekä erityisasiantuntijatehtäviin. Viiteen eri palkkausliitteeseen kuuluvat myös asiantuntijatehtävät sekä ammattitehtävät. Viidentenä liitteenä on muut ammattitehtävät ja peruspalvelutehtävät.

Liitteiden sisällä on erilaisia palkkaryhmiä.

Palkkaryhmissä määritellään peruspalkat eli vähintään maksettavat palkat lähes kaikille suurille ammattiryhmille. Palkkaryhmät ovat valtakunnallisia, ja niiden euromäärät velvoittavat työnantajia.

Kokonaan uusia palkkaryhmiä ovat muun muassa erityisasiantuntijat, vaativat asiantuntijatehtävät ja vaativat ammattitehtävät.

Sosiaalityöntekijöillä on oma palkkaryhmänsä erityisasiantuntijoiden liitteessä.

Työnjohtovastuussa olevat kuuluvat jatkossa johto- ja esihenkilötason palkkaliitteeseen. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi apulaisosastonhoitajat. Myös esimerkiksi osastonsihteerit, välinehuoltajat ja laitoshuoltajat on kaikki nostettu omiksi palkkaryhmikseen.

Palkkatasot neuvottelupöydälle

Lisäksi Super tiedottaa, että neuvottelut sote-alan palkkausjärjestelmästä jatkuvat. Seuraavassa vaiheessa osapuolet neuvottelevat eri palkkaryhmien sisällä olevista palkkatasoista.

Lisäksi neuvotellaan erillisistä lisistä, joita voidaan maksaa tietyistä lisätehtävistä. Uusi valtakunnallinen järjestelmä korvaisi nykyiset paikalliset tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvat järjestelmät.

Seuraavan uudistusvaiheen oletetaan valmistuvan vuoden kuluessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimukseen (sote-sopimukseen) sovittiin vuoden 2022 työmarkkinaratkaisussa monivuotiset ohjelmat, joilla tuetaan palkkausjärjestelmän kehittämistä ja palkkojen yhteensovittamista.

Sote-sopimusta sovelletaan kaikilla hyvinvointialueilla, hyvinvointiyhtymissä ja Helsingin kaupungin sotessa. Sopimuksen piirissä on noin 180 000 palkansaajaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä