STM on jo antanut THL:lle tehtäväksi arvioida toteutettavan uudistuksen vaikutuksia. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta odotetaan ratkaisua viimeistään keskiviikkona, ellei hallitus pääse ratkaisuun tänään kehysriihineuvotteluidensa yhteydessä.

Sote- ja aluehallintouudistusta valmistelevalle reformiministeriryhmälle on varattu kuitenkin kokousaika huomiseksi, Kuntalehdelle vahvistetaan.

Reformiministeriryhmä oli koolla jo tiistaiaamuna. Neuvotteluja käytiin maanantaina niin refromiministeriryhmässä kuin ”kolmen ässän” eli hallituspuolueiden puheenjohtajien voiminkin.

Ratkaisu on siirtynyt viikko viikolta eteenpäin. Viime viikolla vastahankaan nousivat perussuomalaiset, jotka eivät voi hyväksyä keskustan ja kokoomuksen ajamaa laajaa valinnanvapautta sote-palveluihin.

Keskusta ja kokoomus haluaisivat mallin, jossa julkiset ja yksityiset palvelut olisivat samalla viivalla. Tiettävästi malli vastaisi professori Mats Brommelsin johtaman työryhmän esittelemiä ykkös- ja kakkosmallia tietyillä reunaehdoilla. Ykkösessä ja kakkosessa oli laajimmat valinnanvapausmahdollisuudet.

Perussuomalaisten lähtökohtana on se, että julkiset palvelut muodostaisivat perustan eli muutos nykyiseen ei olisi niin iso kuin keskustan ja kokoomuksen kannattamassa mallissa.

Perussuomalaisten vastaehdotusta kuvaillaan kuitenkin ”maltilliseksi”.

Syntyykö sote-sopu tänään, oli vielä alkuiltapäivällä epävarmaa.

”Hankalaa arvioida
liikkuvaa maalia”

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antanut jo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tehtäväksi arvioida toteutettavan uudistuksen vaikutuksia. THL:n arvioinnin pohjana toimii lakiluonnoksen maaliskuun alun versio.

Tavoitteena on, että THL:n alustava vaikutusarvio voidaan sisällyttää lausunnolle lähetettävään hallituksen esitykseen. Lopullinen arvio luovutetaan 23. syyskuuta.

THL:llä on jo iso joukko asiantuntijoita arviointityössä, vaikka lakiluonnokset ovat muuttuneet.

– On hankalaa arvioida liikkuvaa maalia, tunnustaa THL:n johtaja Markku Pekurinen.

Kohtuullisen valmis versio lakiluonnoksesta on ollut valmiina jo maaliskuussa, mutta hallitus on tehnyt koko ajan uusia linjauksia, Pekurinen huomauttaa.

THL keskittyy arvioinnissaan kymmeneen kohtaan. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota etenkin lain tavoitteisiin.

THL arvioi sitä, miten uudistuksessa turvataan edellytykset riittävien ja yhdenvertaisten palvelujen saatavuus ja saavutettavuus.

THL selvittää myös uudistuksen vaikutuksia valtiontalouteen ja kuntatalouteen.

FAKTA – Kehysriihessä puidaan lisäsäästöjä

  • Hallitus kokoontui tänään pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan neuvottelemaan vuosien 2017-2020 julkisen talouden suunnitelmasta.
  • Neuvotteluissa haetaan päätöstä useiden satojen miljoonien eurojen lisäsäästöistä ja joistakin veronkorotuksista.
  • Tänään tuskin saadaan tietoa sote-uudistuksesta ja aluehallintouudistuksesta.
  • Hallitus päättää vaalikauden alussa vaalikauden kehyksestä eli valtion budjetin menojen katosta sekä kehysmenettelyn säännöistä.
  • Kehyksen hallinnonaloittainen jako tarkistetaan vuosittain maalis-huhtikuussa osana julkisen talouden suunnitelmaa.
  • Julkisen talouden suunnitelma on seuraavan vuoden talousarvioehdotuksen valmisteluohje hallinnonaloille.
  • Neuvottelun jälkeen tiistai-iltana on valtioneuvoston linnassa hallituksen tiedotustilaisuus, jota voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa vn.fi/live.

Juttua muokattu klo 15.20: Päivitetty fakta-osuutta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä