Kuva: Ville Miettinen

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei saanut maanantaina valmiiksi lausuntoaan hallituksen sote-lakipaketista, ja asian käsittely jatkuu tänään.

Valiokunta istui maanantaina lain äärellä puolestapäivästä pitkälle iltaan, ja vaikka ennakkoon lausuntoa arvioitiin saatavaksi valmiiksi maanantaina, näin ei käynyt.

Lausunto antaa suuntaa sille, millainen työ jää sosiaali- ja terveysvaliokunnalle oman mietintönsä laatimiseen ja millaiset mahdollisuudet lakipaketilla on tulla hyväksytyksi eduskunnassa tällä vaalikaudella.

Ilta-Sanomien mukaan perustuslakivaliokunta tulisi esittämään lakeihin teknisiä ponsia liittyen tietosuojan riittävyyteen, maakuntavaalien ajankohtaan ja toimikauteen sekä maakuntien liikelaitosten kykyyn vastata yhden tai useamman yksityisen sektorin tuottajan konkurssiin.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro arvioi Ylelle, että varsin suuria epäilyjä liittyy mm. siihen, toteutuuko uudistuksen keskeinen tavoite, eli oikeus jokaiselle riittäviin ja yhdenmukaisiin sote-palveluihin.

– Oma kantani, valistunut arvaus, on, että tähän sisältyy lopulta liittyy niin isoja ja laajoja ongelmia, se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että näitä ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana enää, Lavapuro sanoi aamun tv-uutislähetyksessä.

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kokoomuksen Wille Rydman arvioi maanantai-iltana Facebook-päivityksessään hyvin vaikeaksi sen arvioimisen, koska tulee valmista.

– Työtä on edelleen paljon jäljellä. Kokonaisuus on valtava ja sillä on lukuisia valtiosääntöisiä kytkentöjä. Aika käy tällä eduskunnalla vähiin, mutta se ei saa olla syy huolimattomaan työhön.

Rydmanin mukaan voidaan käydä relevanttia keskustelua siitä, ovatko perustuslain tulkinnat tulleet joiltain osin liiankin tiukoiksi.

– Silti on selvää, ettei perustuslakia voi tulkita miten sattuu. Laillisuusperiaate on koko länsimaisen yhteiskunnan peruskivi, Rydman kirjoitti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*