Asetus koskee vuokran määräytymistä kunnan ja hyvinvointialueen välisessä vuokrasopimuksessa siirtymäkaudella 2023–2026. (Kuva: Santeri Rajala)

Valtioneuvosto on antanut asetuksen kunnan ja hyvinvointialueen välisen vuokrasopimuksen vuokran määräytymisestä siirtymäkaudelle 2023–2026.

Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi sanoo, että asetuksessa on huomioitu lausuntopalautetta, ja vuokran määräytymisperusteet ovat lausunnolla olleeseen versioon nähden joustavammat.

– Vuokrien joustavammat määrittelyn periaatteet otetaankin kunnissa varmasti vastaan tyytyväisinä, Niemi sanoo Kuntaliiton verkkosivuilla.

– Ylläpitovuokran määräytymiseen oli myös tullut joustavuutta mahdollistavia kirjauksia ylläpitovuokran määrän, sisällön ja kohdentumisen suhteen.

Asetuksen merkittävin puute Niemen mukaan on se, että maapohjaan sitoutuneesta pääomasta ei synny vuokratuottoa kunnalle. Siten esimerkiksi rakennuksen keskeinen sijainti arvokkaalla maapohjalla vaikuta siirtymäkauden vuokran määrään.

– Maapohjaan liittyvä arvostuksen puute saattaa aiheuttaa tarvetta neuvotella sopimuksia uudelta pohjalta heti siirtymäkauden jälkeen, Niemi arvioi.

Sote-uudistuksen voimaanpanosta annetussa laissa säädetään kunnan toimitilojen vuokraamisesta hyvinvointialueen käyttöön 3 + 1 vuoden siirtymäajaksi 1.1.2023 alkaen. Vuokra määräytyy nyt annetun asetuksen mukaisesti.

Valtioneuvoston asetus kunnan ja hyvinvointialueen välisen siirtymäkauden vuokrasopimuksen vuokran määräytymisestä vuosina 2023-2026

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*