Maakuntauudistus haastaa myös ministeriöt muuttumaan, kirjoittavat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Pasi Pohjola ja erityisasiantuntija Antti Kuopila ministeriön verkkosivuilla.

Suunniteltujen maakuntien tehtävät kuuluvat kahdeksan eri ministeriön toimialaan. Kirjoittajien mukaan myös valtioneuvosto uudistaa omaa toimintaansa osana maakunta- ja sote-uudistusta.

– Ministeriöiden lakisääteisten ohjausvelvoitteiden on tarkoitus kytkeytyä osaksi yhtä yhteistä valtioneuvoston ohjauksen kokonaisuutta. Tällä hetkellä valmistellaankin tuota yhtenäistä ohjausmallia, jossa maakuntaa ja sen tehtäviä voidaan tarkastella kokonaisuutena.

– Uusi toimintamalli haastaa siis myös ministeriöt muuttumaan ja muuttamaan omia toimintatapojaan. Jatkossa syventyvä yhteistyö ja vuoropuhelu maakuntien kanssa on ehdoton edellytys onnistuneelle ohjaukselle – tai kumppanuudelle, jonka suuntaan ollaan yhä enemmän menossa.

Kirjoittajat lupaavat, että yhteistyö STM:n ja maakuntien välillä perustuu jatkuvan vuoropuheluun eikä ministeriön saneluun.

– Yhteistyö vaatii kuitenkin myös tiettyä rakenteellisuutta. STM:n näkökulmasta tämä tarkoittaa muutamia jokavuotisia keskustelun foorumeita ja prosesseja. Keväisin järjestetään valtioneuvoston ja maakuntien yhteiset toiminnan ja talouden neuvottelupäivät, ja syksyisin STM käy maakuntien kanssa omat syventävät neuvottelunsa.

Kirjoittajat kertovat, että STM:n osalta näitä tulevia neuvotteluita harjoitellaan tämän syksyn aikana. Tämän syksyn neuvottelut eivät tosin vielä täysin vastaa lain velvoitteita, koska neuvotteluprosessin kokonaisuudesta puuttuvat muun muassa maakuntien raportit.

Pohjolan ja Kuopilan mukaan alkuvaiheessa on huomattu, että keskustelu pyrkii väkisinkin painottumaan palvelujen tuottajan tekemisiin, vaikka tavoitteena on keskustella nimenomaan järjestäjän rooliin kuuluvista asioista.

– Tämä huomio koskee sekä maakuntia että ministeriötä, joten siinäkin on yhdessä oppimisen paikka.

STM:n kanssa maakunnat neuvotteleva sote-sektorintoiminnan sisällöstä, mutta raha-asiat ovat valtiovarainministeriön takana. Niissä voi olla enemmän vääntämistä.

Taustakeskusteluissa on noussut esiin, että myös ministeriöiden kesken kaivaataan keskutelujen pelisääntöjen avaamista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä