Laadun painottaminen ja valvonta eivät ole haaste, vaan itse asiassa mahdollisuus, kun koko ostopalveluprosessi osataan tehdä ammattitaidolla.

Näin kuvailee vanhus- ja hoivapalvelujen näkymiä Vantaan kaupungin vammais- ja vanhuspalveluiden johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Kilpailuttaminen ja laadun valvonta ovat nousseet laajaan julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun Valvira määräsi Esperi Caren hoivayksikön suljettavaksi puutteiden takia viime viikolla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaati sunnuntaina ottamaan laatukriteerit ja hoivamitoituksen etusijalle sotepalveluiden kilpailutuksissa

– Kilpailutus on itse asiassa ainoa keino saada kaikille samat laatuvaatimukset, sillä suoraostona ei yhtä hyvin pystytä vaatimaan kaikilta samoja kriteerejä vaan palvelu on aina yksittäisen neuvottelun tulos. Kunnan tekemää ostopalvelua ei tule ajatella pelkkänä kilpailutuksena vaan kokonaisuutena, joka pitää sisällään valmistelun, itse kilpailutuksen, sopimuksen laatimisen ja laadunvalvonnan, Lahnalampi-Lahtinen sanoo.

– Kun kilpailutus ja koko ostopalveluprosessi tehdään ammattitaidolla ja varmistetaan laadun valvonta, saadaan vanhuksille parasta mahdollista hoivaa ja hoitoa.

Lahnalampi-Lahtisen mukaan palvelukuvauksen tulee kirjata palvelu ja siihen liittyvät laatuvaatimukset selkeästi, jotta valvontaa voidaan oikeasti toteuttaa. Palvelukuvaus on erittäin tärkeä osa sopimusta.

– Olemme Vantaalla panostaneet palvelukuvauksen ja sopimuksen laadintaan ja määritelleet ehdottomat minimivaatimukset ostamallemme palvelulle. Ilman kunnollisesti kirjattuja laatuvaatimuksia valvontaa ei voida tarkoituksenmukaisesti toteuttaa. Pitää tietää, mitä voi vaatia ja miten mahdollisiin poikkeamiin voi puuttua.

Pääministeri Sipilä kiisti sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että hoivapalvelujen haasteet johtuisivat hallituksen tekemistä leikkauksista. Mahdollisia leikkauksiakin suurempi haaste Vantaalla on Minna Lahnalampi-Lahtisen mukaan kaupungin väestön vanheneminen nopeiten suurista kunnista.

– Vantaalla 75 vuotta täyttänyt väestö kasvaa seuraavan kolmen vuoden aikana 23 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa noin tuhatta henkilöä vuodessa. Väestöennusteen mukaan vantaalaisten 75-vuotta täyttäneiden osuus väestöstä kasvaa vuoteen 2045 mennessä nykyisestä 6 prosentista 11 prosenttiin.

Lahnalampi-Lahtisen mukaan Vantaan kaupunginvaltuusto päättää kaupungin sisäisestä rahanjaosta ja on resurssoinut vanhuspalveluja.

– Tämä tarkoittaa palvelujen osalta sitä, että kotihoidon peittävyyden pitäminen nykyisellä tasolla tarkoittaa 8-11 työntekijää lisää per vuosi. Tehostetun asumispalvelun paikkojen tarve on noin 50-70 paikkaa per vuosi. Vuoden 2019 talousarvio sisältää 15 työntekijän määrän lisäyksen kotihoitoon ja noin 40 asumispaikan lisämäärärahan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä