Tehohoitoon kohdistuu lakonuhka Turussa, Hämeenlinnassa ja Oulussa. (Kuva: Pekka Moliis)

Työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä Turun yliopistollisen keskussairaalan teho- ja valvontaosastoon kohdistuvaa lakkoa. Hoitajaliittojen, Superin ja Tehyn, ilmoittamaa lakonuhkaa siirrettiin kahdella viikolla.

Neljän vuorokauden pituinen lakko alkaa aikaisintaan 20.9. Lakon siirtopyynnön esitti työmarkkinakeskusjärjestö Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Kanta-Hämeen keskussairaalaan kohdistuvaa lakkoa siirrettiin jo aiemmin, ja se alkaa aikaisintaan 16.9. Alun perin Tehyn ja Superin osoittama yhden vuorokauden mittainen työnseisaus oli tarkoitus toteuttaa Hämeenlinnassa, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä, nyt perjantaina 2.9.

Teho-osastojen toimintaan on kohdistunut kolmaskin lakonuhka. Tehy ja Super ilmoittivat lakonuhista Pohjois-Pohjanmaalla. Lakonuhka kohdistuu Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoitoyksiköihin

Perustuslaki mielessä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotti aiheesta ja arvioi mahdollisen työnseisauksen vaarantavan potilasturvallisuutta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta painotti tiedotteessa, että tehohoitoon kohdistuva lakko vaikuttaisi kansalaisten henkeen ja terveyteen.

– Ensisijainen velvollisuutemme on pyrkiä turvaamaan ihmisten elämä. Tämä perustuslain turvaama oikeus on myös jokaisen kansalaisenkin velvollisuus jo rikoslainkin nojalla, Ranta kertoi.

”Potilaat ovat välittömässä hengenvaarassa”

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tiedotti aiheesta torstaina.

– Potilaiden turvallisuus on asetettava etusijalle myös työtaistelutoimien keskellä.
Näin vaatii Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, jonka päätöksenteosta vastaava valtuuskunta kokoontui torstaina.

– Järjestöjen toiminta on häikäilemätöntä. Teho-osastoilla potilaat ovat välittömässä hengenvaarassa, eikä heille voida varmistaa hoitoa, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi tiedotteessa.

Lakiesitys valmisteilla

Lakiesitystä potilaiden hengen turvaamiseksi valmistellaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti perjantaina, että sairaaloiden teho-osastoja ja vanhusten kotihoitoa uhkaavien työtaistelutoimien on arvioitu vaarantavan potilaiden ja asiakkaiden terveyden ja hengen.

Ministeriö on seurannut tilannetta ja lähettänyt sairaanhoitopiireille sekä kunnille ohjauskirjeen työtaistelutoimiin varautumisesta viime viikolla.

– Annettuihin lakkovaroituskohteisiin ei ole luvattu suojelutyötä. Tästä syystä vastuuministeri päätti virkakunnalta saadun arvion ja esittelyn perusteella hallituksen esityksen valmistelusta potilaiden ja asiakkaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

”Työnantajat vastaavat potilasturvallisuudesta”

Tehyn viestinnästä vastattiin Kuntalehdelle perjantaina, että lakkoasioita ei ehditä neuvottelukiireiden takia kommentoimaan.

Tehyn edunvalvontajohtaja ja toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi käsitteli ajankohtaisia lakkoasioita ammattijärjestön sivuilla keskiviikkona julkaistussa blogikirjoituksessaan.

– Hoitajien lakot herättävät työnantajat huutamaan kuorossa potilasturvallisuuden perään. Hoitajat – jotka eivät vastaa potilasturvallisuudesta – uhkaavat työnantajien mielestä jälleen lakoillaan suomalaisten turvallisuutta. Sanotaan se nyt vielä kerran: työnantajat vastaavat potilasturvallisuudesta. Aina. Myös mahdollisen lakon aikana, Kirvesniemi kirjoitti.

Kirvesniemen mukaan ammattijärjestöltä on kysytty, miksi lakko kohdistetaan tehohoitoon.

– Kysytäänkö miesvaltaisilta aloilta, miksi he kohdistavat lakkonsa satamiin tai paperitehtaisiin? Me kohdistamme lakon sinne, mistä jokainen voi helposti havaita hoitajan työn tärkeyden ja vaativuuden olevan räikässä epäsuhteessa palkkaukseen, Kirvesniemi perustelee.

Otsikkoa korjattu 2.9. kello 16.48. Alun perin oli kirjoitettu, että ”tehohoitoon kohdistuvat lakonuhat eivät ole vielä toteutuneet”. Korjattu, koska lakonuhkia on jo ollut.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*