Tehyn kyselyssä vain 30 prosenttia vastaajista uskoi, että Suomessa on riittävästi työvoimaa hoitovelan purkamiseen. Kuvituskuva: Pekka Moliis

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn kyselyssä 59 prosenttia vastaajista ei tiennyt aluevaalien ajankohtaa. Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.

Kyselyssä vastaajille kerrottiin, että hyvinvointialueen toiminnasta päättää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla.

Vaikka vaalien ajankohta on vielä epäselvä, vastaajista 73 prosenttia sanoo äänestävänsä aluevaaleissa varmasti tai todennäköisesti. Yli 65-vuotiaista jopa 83 prosenttia aikoo äänestää, Tehy tiedottaa.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet kansalaisten mielestä usein tärkein teema sekä eduskuntavaaleissa että kuntavaaleissa, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo järjestön tiedotteessa.

– Aluevaalit ovat nyt nimenomaan sote-vaalit, joissa on kyse kaikille meille jopa elintärkeistä palveluista.  Siksi kyselyssä ilmennyt kiinnostus äänestää ei varsinaisesti ole yllätys. Toivon todella, että innokkuus myös realisoituu vaalipäivänä.

Hoitovelka huolenaiheena

Tehyn kyselystä selviää myös, että kansalaisilla on suuri huoli koronapandemian aiheuttamasta hoitovelasta. Jopa 69 prosenttia kansalaiskyselyyn vastanneista kertoo olevansa jokseenkin tai erittäin huolissaan hoitovelasta, Tehy tiedottaa.

Hoitovelasta voidaan puhua, kun ihmisen sairautta ei tutkita tai diagnosoida, tai kun sairauden hoito tai seuranta viivästyy tai jää tekemättä.

Vain 30 prosenttia vastaajista uskoi Suomessa olevan riittävästi työvoimaa hoitovelan purkamiseen, Tehy tiedottaa.

Kyselyn perusteella 65 prosenttia suomalaisista haluaa, että verotuloista käytetään nykyistä suurempi osa sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Tehyn kyselyyn vastasi 1 037 työikäistä suomalaista. Vaikuttajatutkimuksiin erikoistunut Aula Research toteutti kyselyn Tehyn toimeksiannosta syyskuussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*