Nuoret lääkärit tunsivat huolta potilasturvallisuudesta, kun päivystykset ruuhkautuivat. (Kuva: Ville Miettinen)

Terveyskeskukset saavat tunnustusta nuorilta lääkäreiltä.

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) on tehnyt ensimmäistä kertaa selvityksen erikoistuvien lääkärien koulutuspaikoista ja rankingin Suomen parhaista koulutussairaaloista ja -terveyskeskuksista. Viisi seitsemästä täydet pisteet saaneesta koulutuspaikasta on terveyskeskuksia.

Terveyskeskusten menestymistä saattaa selittää mahdollisuus paneutua potilaiden tilanteeseen kokonaisvaltaisesti. Nuorten lääkäreiden ohjaus nousee selvästi myös kauempana kasvukeskuksista sijaitsevien terveyskeskusten valttina, arvioi Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio.

Parhaimmissa koulutuspaikoissa oli nimetty työsuhteen alussa oma ohjaaja ja ohjaukselle oli varattu säännöllinen aika. Hyvissä koulutuspaikoissa koulutuksiin päästiin osallistumaan säännöllisesti ja konsultointimahdollisuuksia kehuttiin.

– Kollegojen tuki on uran alkuvaiheessa ensiarvoisen tärkeää. Kyselyn tuloksissa tämä nousee selvästi esiin. Oma ohjaaja ja kollegoilta saatu konsultaatiotuki auttavat kestämään työssä väistämättä vallitsevaa epävarmuutta, Launio kommentoi havaintoa.

Negatiivisten arvioiden taustalla nousi esiin erityisesti työkuorma. Kuormittavuutta arvosteltiin myös potilasturvallisuuden näkökulmasta, etenkin ruuhkautuvissa päivystyksissä oli huolta potilasturvallisuuden vaarantumisesta resurssipulan vuoksi.

Niukka perehdytys sekä seniorituen puute rasittivat ja pelottivat erikoistuvia. Myös vanhanaikainen, joustamaton ja hierarkkinen työympäristö sekä halventavalta tuntuva kohtelu nousivat esille.

Parhaiksi koulutuspaikoiksi arvioitiin Kaarinan terveyskeskus, Rovaniemen terveyskeskus, Siilinjärven terveyskeskus, Vaasan terveyskeskus, Vaasan keskussairaala, Päijät-Hämeen keskussairaala sekä Vantaan terveyskeskus.

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*