Hyvinvointialueiden alijäämien kattamisvelvoite vuoteen 2026 on monille alueille käytännössä tehtävä, jota ei voi saavuttaa, Timo Aronkytö sanoo. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueesta saattaa tulla ensimmäinen alue, joka hakee valtion lisärahoitusta palvelujen turvaamiseksi. Kuva: Marko Pekkanen

Valtion kansalaisille antama soten palvelulupaus on käytännössä liian suuri, sanoo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö Valiokunta-podcastissa.

Tällä vuosikymmenellä sotessa tarvitaan Aronkydön mukaan kaikkien osapuolien – valtion ja alueiden – yhteistyössä laatima suunnitelma siitä, miten varmistetaan sekä palvelut vanhenevalle väestölle että kestävä rahoitus järjestelmälle. Nyt alueet tekevät miljardiluokan alijäämää, ja palvelut uhkaavat kriisiytyä.

-Meillä on käytännössä 5-8 prosenttia ikään kuin liikaa ihmisiä töissä meidän järjestelmässä, jotka aiheuttaa tämän alijäämän. Ja se palvelulupaus, jonka valtio on meille kaikille antanut, on siis 5 prosenttia liian suuri. Sitä täytyy lähteä tämän vuosikymmenen aikana miettimään, Aronkytö sanoo.

-Liittyykö siihen isommat asiakasomavastuut, palvelukriteereiden tiukentamista, palvelurakenteen parantamista, keventämistä, henkilöstörakenteen kehittämistä? Mitään näistä ei voi tehdä täysin yksin alueella.

-Se ei vaan onnistu, jos ei päämies valtio, rahoittaja, palveluista ylimpänä vastaava, perusoikeuksista vastaavana anna meille enemmän suuntaviivoja. Ehkä muuta lainsäädäntöäkin, esimerkiksi mitoituslainsäädäntöä tai hoitotakuulainsäädäntöä tai muuta lainsäädäntöä, jotka säätelee palvelulupausta.

Aronkydön mukaan järjestelmä itsessään on luonut palvelutason, jota ei voida joka paikassa ylläpitää ja joka tulee viemään rahaa ja tuottamaan alijämää, ellei palvelulupausta ja säännöstöä muuteta.

Aronkytö kuitenkin sanoo myös, että sotessa on liikaa kriisipuhetta. Ala on hänen mukaansa ollut jatkuvassa kriisissä.

-Eihän meillä sote ole sellaisessa kriisissä, että vaarantuu potilasturvallisuus tai vaarantuu työsuojelu meidän yksiköissä. Melkein tuntuu joskus että päinvastoin, emillä on ratkaisun avaimia vaikka kuinka paljon. Meillä on valtavasti resursseja tässä järjestelmässä.

-Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö järjestelmän uudistuminen olisi välttämätöntä, koska vaikka vuosikymmenen lopussa olisikin rahaa, meillä ei ole käsiä.

Tällä hetkellä soten järjestämiseen liittyy kuitenkin ristiriitaisuuksia, jotka osaltaan ruokkivat kriisin tunnetta, vaikka perustehtävän tekeminen toimisikin.

-Voi melkein sanoa, että sosiaali ja terveydenhuollon toiminta perustehtävässä ei ole kriisissä, mutta hallinto ja rahoituksen suunnittelu, tämä tiekartan tekeminen, tämä on jollain tavalla kriisissä.

Lue lisää:

Valiokunta on kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa, iTunesissa ja Suplassa.

KUUNTELE UUSIN VALIOKUNTA:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä