THL:n raportin mukaan köyhimmät elävät keskimäärin huomattavasti lyhyemmän elämän kuin rikkaat. (Kuva: Ville Miettinen)

Tuloryhmien väliset terveyserot ovat säilyneet merkittävinä, ja terveys vaihtelee tulotason mukaan useimmilla terveysmittareilla tarkasteltuna, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) julkaisemasta tutkimusraportista

– Elinajanodotteen erot ovat hieman kaventuneet viime vuosina, mutta koetun terveyden erot ovat kasvaneet sitten viime laman 2008, sanoo tutkimusprofessori Sakari Karvonen THL:n tiedotteessa.

Tuloryhmien välillä on ero myös koetussa terveydessä. Vaikka suomalaisten kokema terveys yleisesti koheni tarkastelujaksolla 2004-2013, alimman ja ylimmän tuloviidenneksen välinen kuilu keskitasoisen tai huonomman terveyden kokemuksessa kasvoi 1,4-kertaisesta yli kaksinkertaiseksi.

Juuret juontavat lapsuuteen

Raportin mukaan tuloryhmien väliset terveyserot eivät johdu vain koulutuksesta ja ammattiasemasta, vaan osa niistä juontaa juurensa elämän alkuvaiheisiin ja lapsuuden sekä nuoruuden perhetilanteeseen.

Lisäksi terveyspalvelujärjestelmä on rakenteeltaan eriarvoistava, sillä hyvätuloiset käyttävät tarpeisiinsa nähden enemmän palveluja kuin pienituloiset.

– Kokonaisuutena on kyse yleisemmästä eriarvoisuudesta, jonka seurauksena hyvä- ja huonotuloisten arkielämä ja elinolot eroavat tavalla, joka ilmenee terveydessä, Karvonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä