Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta käytti valtaansa ja siirsi kansainvälisen messutapahtuman tartuntatautilain nojalla. (Kuva: Pekka Moliis)

Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti siirtää vuosittaisen Vaasa EnergyWeekin hamaan tulevaisuuteen. Alun perin tapahtuma piti järjestää ensi viikolla, mutta koronaviruksen leviämiseen liittyvä huoli sai lautakunnan  tarttumaan tartuntatautilain suomiin mahdollisuuksiin.

-Lautakunta arvioi tapahtuman tuovan korostuneen riskin näytteilleasettajille ja osallistujille ja päätti, että kaikkien osallistujien ja Vaasan kaupungin asukkaiden turvallisuuden vuoksi EnergyWeek täytyy siirtää, tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta Vaasan kaupungilta kertoo.

Päätös tehtiin tartuntatautilain 58 § nojalla, joka suo kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavalle toimielimelle laajat valtuudet päättää tapahtumien ja erilaisten kokousten järjestämisestä sekä eri tilojen sulkemisesta. Järeää keinoa käytetään hyvin harvoin.

Messuvieraat jäävät kotiin

Energiaratkaisun keskittyvä tapahtuma on koonnut vuosittain Vaasaan yli 4 500 messuvierasta eri puolilta maailmaa. Vaikka tapahtuman peruuttaminen järjestäjiä harmittaa, mutta viranomaisten määräystä on noudatettava.

Mainos-Tämä on erittäin valitettavaa kaikille tapahtumaan liittyville tahoille, mutta tilanne on erittäin poikkeuksellinen ja ihmisten terveys on etusijalla. Meillä on yli kymmenen EnergyWeek -kumppania ja yli 30 järjestäjätahoa, jotka ovat kaikki työskennelleet kovasti viimeiset kuusi kuukautta järjestääkseen parhaan mahdollisen tilaisuuden. Tilaisuuteen oli tulossa yli 100 puhujaa ja 200 näytteilleasettajaa sekä ennätysmäärä rekisteröityjä osallistujia. Aiomme vakaasti pitää tapahtuman myöhempänä ajankohtana, sitten kun viranomaiset arvioivat sen olevan turvallista, sanoo EnergyVaasan Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson.

Uusi ajankohta avoinna

Mittavan kansainvälisen tapahtuman peruuntuminen harmittaa Vaasan suunnalla, mutta realiteetit ymmärretään. Vielä ei ole tiedossa tapahtuman uutta ajankohtaa.

-Se on miljoonan taalan kysymys, johon vastaamiseen tarvitaan kristallipalloa, nyt kukaan ei vielä tiedä koska on turvallista pitää tapahtumaa. Tapahtuman siirtopäätöksestä on aikaa alle vuorokausi ja meidän pitää saada varmistettua, että puhujat, näytteilleasettajat ja vieraat saavat tiedon siirtämisestä.

Mainos-Muutamia peruutuksia meille oli tullut ennen lautakunnan päätöstä. Siellä oli muutamia puhujia ja näytteilleasettajia, joilla oli yrityksen ohjeistuksena matkustuskielto, Kristoffer Jansson kertoo.

 

Tartuntatautilaki 58 §

Laajaan tartunnanvaaraan liittyvät toimenpiteet

Kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella.

Jos muu kuin 1 momentissa tarkoitettu tartuntatauti aiheuttaa laajaa tartunnan vaaraa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin ja aluehallintovirasto voivat alueellaan päättää oppilaitosten ja päiväkotien sulkemisesta, jos se on välttämätöntä taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitetut päätökset tehdään enintään yhden kuukauden ajaksi. Toimenpiteet on heti lopetettava, kun tartunnan vaaraa ei enää ole.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*