Elämän puu -julisteessa kulkevat ikäihmisen unelmat ja mieltymykset potilastietojen rinnalla.

Tampereella on käynnistetty kokeilu, jossa kerätään vanhukselle tärkeät asiat elämän varrelta sekä tulevaisuuden haaveet niin sanottuun Elämän puu -julisteeseen, joka liitetään potilastietojärjestelmään.

Tiedot kulkevat vanhuksen mukana, jos hän joutuu esimerkiksi sairaalaan tai hänen hoitopaikkansa vaihtuu.

Unelmien ja mieltymysten odotetaan helpottavan kuntoutuksen järjestämistä kotona tai sairaalassa sekä mielekkään toiminnan järjestämistä palvelukodissa.

Olennaisia tietoja ovat perhe- ja ystävyyssuhteet sekä sangen pienet, arkiset asiat: lempiruoka, lempiruoka, lempivärit, mielimusiikki – sekä asiat joita henkilö pelkää tai pitää vastenmielisenä.

Esimerkiksi punaista väriä inhoavaa ei näin puettaisi punaiseen, ja koiria rakastavalle voidaan järjestää koiriin liittyvää toimintaa palvelukodissa.

Tietojen – unelmien – koostamisessa ovat henkilön lisäksi mukana mahdollisesti omainen, kotihoito tai muu taho.

Kokeilussa ovat mukana Takahuhdin kotihoito, Pappilanpuiston palvelutalon kotihoito, eri yksiköitä Koukkuniemestä ja psykogeriatrinen kotikuntoutus. Tähän mennessä kertyneet kokemukset ovat olleet hyviä.

– Asiakkaat ovat innolla kertoilleet asioistaan ja keskustelut ovat rönsyilleet moninaisiin asioihin. Yksikin asiakas oli vallan ihastunut, kun kuuli, että taulu seuraa häntä myös mahdollisiin tuleviin asuin- tai hoitopaikkoihin, kertoo Tampereen koillisen alueen kotihoidon ja asumispalvelujen palvelupäällikkö Riitta Kianen Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Julisteen on toteuttanut graafinen suunnittelija Vilja Heinonen.

elamanpuu_pysty

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*