Kuva: Ville Miettinen
Varsinais-Suomessa halutaan soten uudistamiseen kiinni heti eikä vasta kun hallituksen valmistelu alkaa. Hallituksen sote-uudistuksen käynnistyminen toden teolla odottaa ratkaisua Uudenmaan soten järjestämisestä.

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat päättäneet yhteistyössä uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujaan valtakunnallisen sote-valmistelun aikataulusta riippumatta. Uudistustyö alkaa heti.

Valtakunnallinen sote-uudistus odottaa mm. Uudenmaan erillisratkaisun selvittämistä eikä etene, ennen kuin Uudenmaan kohtalo on ratkaistu. Uudenmaan selvitykselle on annettu aikaa jouluun asti.

Uudistuksen käynnistämisen odottelu on herättänyt muualla Suomessa huolta ja närkästystä.

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät kertovat olevansa yhtä mieltä siitä, että maakunnassa on tarpeen uudistaa sote-palveluita nopealla aikataululla. Kehittämisen työkaluna toimii järjestämissuunnitelma, johon on koottu alueella tärkeimmiksi koetut, kaikkia organisaatioita koskevat kehittämiskohteet.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Olemme tietoisesti nostaneet järjestämissuunnitelman vahvaan rooliin sote-palveluiden uudistamisessa. Kaikki Varsinais-Suomen kunnat ja kuntayhtymät ovat sitoutuneet suunnitelmaan ja meillä on yhteinen halu edetä jo tehdyn työn pohjalta. Olemme aloittamassa tämän ensimmäisenä maakuntana Suomessa, muissa maakunnissa sote-palveluiden järjestämissuunnitelma ei ole näin vahvassa roolissa, muutosjohtaja Antti Parpo Turun kaupungilta sanoo tiedotteessa.

Varsinais-Suomen kuntien ja sote-kuntayhtymien mielestä keväällä 2019 kaatuneen Sipilän hallituksen sote-uudistuksen aikana tehty työ ei saa jäädä hyödyntämättä alueella.

– Kunnat eivät voi jäädyttää sote-palvelujen sisällöllistä kehittämistä ja odotella valtakunnallista sote-uudistusta. Emme myöskään saa jäädä suunnittelutasolle, vaan kaikki voimavarat tulee kohdistaa tekemiseen. Järjestämissuunnitelma on kiinteä osa Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kehittämistä, toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoo.

Järjestämissuunnitelman lähtökohtana on, että palvelut toimivat kustannustehokkaasti ja vastaavat asiakkaiden tarpeeseen. Tämän lisäksi asiakkaille halutaan turvata oikea-aikainen pääsy palveluihin ja paremmat digipalvelut.

– Potilaan kannalta tärkein tekijä on palvelun saatavuus ja oikeanlaisen avun saaminen. Aidon muutoksen aikaansaaminen vaatii panostuksia ensikontaktin toimivuuteen ja hoidon tarpeen arviointiin. Osa avusta voidaan antaa puhelinpalveluna tai erimuotoisilla digitaalisilla palveluilla, mutta myös fyysisten palvelupisteiden tarjontaa täytyy parantaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtaja Göran Honga sanoo.

Varsinais-Suomessa aiotaan hyödyntää omaa aloitettua kehittämistyötä, mikäli hallituksen sote-valmistelu käynnistyy nopealla aikataululla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*