arhaiskasvatuksen lakon piirissä on 10 500 lasta, lastensuojelun ja palveluasumisen lakkojen piirissä taas on runsas tuhat vanhusta, vammaista ja lasta. Kuva: Ville Miettinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa ei tänäänkään saavutettu sovintoa, joten alalle aiemmin ilmoitetut lakot alkavat huomenna 31.5. tietyissä varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun kohteissa sekä torstaina 1.6. tietyissä palveluasumisen kohteissa.

Työntekijäjärjestöt Erto, SuPer ja Tehy ovat lisäksi ilmoittaneet tänään koko yksityistä sosiaalipalvelualaa koskevan määräaikaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon jatkamisesta keskiviikkoon 14.6.2023 kello 15 saakka. Ylityö- ja vuoronvaihto kielto alkoi 2.5.2023.

Järjestöjen mukaan lakoilla ja tänään jatketulla ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla vaaditaan alalle riittäviä palkankorotuksia, joilla pienennetään perusteettomia palkkaeroja julkisen sektorin samankaltaisiin tehtäviin nähden. 

-Työnantajaliitto on tarjonnut julkisen sektorin korotuksia huomattavasti pienempiä palkankorotuksia, joiden myötä palkkaerot kasvaisivat entisestään. Emme voi hyväksyä, että julkinen sektori voi tehdä säästöjä ulkoistamalla sosiaalipalvelujaan yksityiselle sektorille, kun säästöt perustuvat yksityisen sektorin pienempiin palkkoihin, Erton neuvottelija ja edunvalvontajohtaja Saara Arola sanoo tiedotteessa.

MainosSote- ja varhaiskasvatusalan yrityksiä ja järjestöjä edustavan HALI ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri pitää tilannetta valitettavana.

HALI tiedottaa olleensa valmis jo aiemmin esitettyä korkeaa palkkaesitystä hieman korkeampiin palkankorotusprosentteihin, mikäli sopimuksen kestoa olisi pidennetty.

-Jäsenemme tekevät kaikkensa, että asiakasturvallisuus ei vaarannu lakkojen aikana, Mänttäri sanoo tiedotteessa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtokiistaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaista 8.5. lähtien. Sovittelu jatkuu maanantaina 5. kesäkuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*