Varkauden sairaalan anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativa kirurginen toiminta on lopettava. Näin määrää Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Varkauden sairaalassa tapahtuvan leikkaussalia ja anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan lopettavaksi. Varkauden kaupunki teki vuonna 2015 palvelujen hankintasopimuksen Terveystalon kanssa, kun KYS ilmoitti keskittävänsä Varkaudessa tehdyt leikkaukset Kuopioon.

Terveystalo on tuottanut Varkauden ja Joroisten asukkaille erikoissairaanhoidon poliklinikka- ja leikkauspalvelut ortopediassa, vatsaelinkirurgiassa, urologiassa sekä plastiikka- ja verisuonikirurgiassa, leikkaustoiminta kattaa myös gynekologisen kirurgian. Leikkaukset on tehty ensisijaisesti lähipalveluna Varkauden sairaalassa. Nyt AVI määrää toiminnan lopettavaksi viimeistään heinäkuun loppuun mennessä 700 000 euron uhkasakolla terästettynä.

Aluehallintoviraston päätöksessä todetaan, että terveydenhuoltolain mukainen leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa, tulee kokonaisuudessaan koota niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Pykälää on muutettu vuoden 2017 alusta lukien ja muutoksia on tullut soveltaa vuoden 2018 alusta lukien. STM on lausunnoissaan todennut, että jos kunta tai sairaanhoitopiiri ei vuoden 2018 alussa voimaan tulleiden säädösten mukaan voi tuottaa leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa edellyttävää leikkaustoimintaa, se ei voi myöskään jatkaa toimintaa hankkimalla sitä yksityiseltä.

Lakimuutoksesta huolimatta Varkaus on jatkanut leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativien leikkausten toteuttamista Terveystalo Oy:n tuottamana Varkauden sairaalassa myös siirtymäajan päätyttyä vuoden 2017 lopussa. Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan KYS on valmistautunut ottamaan uudet leikkauspotilaat vastaan.

Aluehallintoviraston päätöksestä on mahdollista valittaa edelleen hallinto-oikeuteen. Aiemmin tällä viikolla AVI määräsi lopetettavaksi Varkauden sairaalassa tahdosta riippumattoman hoidon.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*