Ennen ensimmäistäkään toteutunutta hoitotoimenpidettä Sulkavan kunta on käyttämässä Attendon kanssa tekemänsä sote-sopimuksen optiovuodet. Kunnalla on sopimus kokonaisulkoistuksesta vuosille 2017-2022, mutta ensi keskiviikon valtuustossa päätetään jo sopimukseen sisältyvien neljän optiovuoden käytöstä.

Sulkavan ratkaisun takana on sote-uudistukseen liittyvä sote-investointeja ja kokonaisulkoistuksia rajoittava laki, jota hallitus on puuhaamassa. Vajaan 3 000 asukkaan kunta päätti toimia itse, niin kauan kuin sillä on päätösvalta sote-asioista omissa käsissä. Jos ja kun kunnanhallituksen esitys valtuustossa hyväksytään, niin Attendo hoitaa sote-palvelut vuoden 2026 loppuun saakka.

-Olemme niin pieni kunta, ettei meidän taloutemme kestä odottaa sote-uudistusta. Se on meidän oikeutemme ja ennen kaikkea velvollisuutemme pitää kuntatalous kunnossa. Emme ole hankkimassa ulkoistuksen kautta mitään ylimääräisiä palveluja kuntalaisille, vaan ainoastaan lakisääteiset sote-palvelut, kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka korostaa.

Attendolta hankittujen sote-palvelujen hinta Sulkavalle on kahtena ensimmäisenä vuotena 11,6 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen korostus on maksimissaan kaksi prosenttia vuodessa.

-Ja nämäkin korotukset Attendon on pystyttävä perustelemaan. Sopimuksen avulla pystymme pudottamaan sote-kustannuksia 1,6 miljoonaa euroa vuoden 2015 tasoon verrattuna. Samalla varmistamme lakisääteisten lähipalvelujen säilymisen Sulkavalla. Jos ne karkaavat meiltä pois, niin matkaa on joka suuntaan se 40 kilometriä, Ikola-Norrbacka huomauttaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä