Aluesyyttäjä ei lähtenyt Taivalkosken väännössä syytteitä nostamaan. Kunnanjohtajalla on merkittävä rooli päätöksenteossa ja tällöin pitäisi kestää arvostelua enemmän. (Kuva: Kari Långsjö)

Taivalkosken kunnan asioita on viime kuukausina tutkittu myös poliisin ja syyttäjän toimesta. Taivalkosken kunta ja va. kunnanjohtaja Mirva Haataja tekivät paikallisesta yrittäjästä ja hänen viestittelystään lopulta rikosilmoituksen, mutta poliisin suorittaman esitutkinnan jälkeen aluesyyttäjä Mari Hiltunen on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen. Merkittävässä virassa pitää kestää arvostelua normaalia enemmän, oli päätöksen viesti.

1940-luvulla syntynyt yrittäjä oli lähettänyt laajalla jakelulla sähköpostiviestejä syys-lokakuussa 2023. Viesteissä kokenut yrittäjä oli kyseenalaistanut kunnanjohtajan pätevyyttä hoitaa tehtäviään. Viestien lähettäjä epäili kunnanjohtajan syyllistyneen virkarikokseen. Syyttäjä kiinnitti ratkaisunsa perusteluissaan huomiota siihen, että pahimmat syytökset oli ilmaistu epäsuorasti, eikä asiassa syyllistytty kunnanjohtajan kunnianloukkaukseen.

-Ilmaisu rikokseen syyllistymisestä on epäsuora, mutta se sinänsä on nyt tutkituista ilmauksista haitallisin. Nämä ilmaisut voisivat tulla arvioitavaksi kunnianloukkauksena lainkohdan 1 momentin 2-kohdan perusteella. Tältä osin totean, että kyse on julkisessa virassa olevan henkilön vielä hyväksyttävyyden rajoihin jäävästä arvostelusta, jolloin sovelletaan lainkohdan 3 momenttia, eikä teko näin ollen täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä, syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan.

Kunnanjohtajalla merkittävä rooli

Kunnanjohtajaa oli syytetty eräässä viestissä toisen virkamiehen virkavirheen peittelystä, koska kunnanjohtaja olisi ollut kiitollisuudenvelassa häntä kohtaan. Myös tämän asian kohdalla aluesyyttäjä viittasi rikosilmoituksen tehneen kunnanjohtajan asemaan kunnallisessa päätöksenteossa.

-Vaikka väitteellä ei olisikaan totuuspohjaa, voidaan ilmaisua pitää hyväksyttävänä ottaen huomioon Haatajan merkittävä rooli kunnan päätöksenteossa kunnanjohtaja. Vaikka tällainen ilmaisu ja arvostelu voi vastaanottajasta tuntua kiusalliselta ja haitalliselta, ei teko arvioni mukaan kuitenkaan täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä säännöksen 4 momentin perusteella.

Taivalkosken kunnan jättämässä rikosilmoituksessa yrittäjän epäiltyyn syyllistyneen kunnan vainoamiseen kymmenillä sähköpostiviesteillä ja lukuisilla puhelinsoitoillaan alkuvuoden 2023 aikana. Yrittäjän toiminta koettiin kunnassa rajuna painostuksena, mutta tässäkään asiassa aluesyyttäjä ei katsonut yrittäjän syyllistyneen rikokseen

Myrsky syntyi kalasatamassa

Erikoisen riidan taustalla on kädenvääntö paikallisen kalankasvattajan kanssa. Teknisen vian vuoksi Taivalkosken kunnan tekninen lautakunta laittoi Koston kalasataman käyttökieltoon vuonna 2022. Kalasataman kunnostuksen jälkeen lautakunta uusi alueen käyttöohjeet, joissa sallittiin kalasatamassa vain luonnonkalojen käsittely.

Tämä sai kalaa viljelleen kalankasvattaja takajaloilleen, sillä uudet käyttöohjeet estivät häntä käyttämästä kalasatamaan kasvattamiensa kalojen käsittelyn. Kunnassa koettiin yrittäjän käynnistämä viesti- ja yhteydenottorumba lopulta niin ahdistavaksi, että kunta ja kunnanjohtaja Mirva Haataja tekivät yrittäjän toiminnasta lopulta rikosilmoituksen.

-Kunta on tehnyt pitkän harkinnan jälkeen rikosilmoituksen kyseisen yrittäjän toimista, koska yrittäjän lähettämät useat kymmenet kirjeet koskien Koston kalasataman käyttöoikeutta on koettu viranhaltijoita painostaviksi ja sisältävät paljon virheellistä tietoa sekä olettamuksia. Asiaan on myös liitetty henkilöitä asian ulkopuolelta. Kunnassa on koettu, että kirjeillä on yritetty painostaa muuttamaan lautakunnan päätöstä, vaikka perusteita muuttamiselle ei ole, todetaan kunnan Koillissanomat-lehdelle lähettämässä vastineessa.

Taivalkosken kunnan tiedotteen mukaan yrittäjältä oli tullut riidan aloittanutta teknisen lautakunnan päätöstä koskien oikaisuvaatimus, joka käsiteltiin teknisessä lautakunnassa syyskuun lopulla 2022. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen, koska se oli lähetetty valitusajan päätyttyä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä