Talouden taantuma vaikuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. (Kuva: Ville Miettinen)

Taantuma näkyy edelleen varovaisuutena kuluttajien ja yritysten toiminnassa ja myös työllisyys on heikentynyt. Noin puolessa seutukunnista elinkeinoelämän tilanne on heikentynyt viime kevääseen verrattuna ja tilanteen odotetaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Tiedot ilmenevät tänään julkaistusta Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksesta, joka valottaa alueiden nykytilannetta ja tulevia näkymiä.

Viime vuotta paljon parempana tilanne nähdään vain Tunturi-Lapissa. Parempana Pohjois- ja Itä-Lapissa, Rovaniemen, Äänekosken, Sisä-Savon ja Raaseporin seutukunnissa.

Vuoden takaista paljon heikompi tilanne on Kuusiokuntien, Keuruun, Keski-Karjalan ja Imatran seutukunnissa.

Seutukuntien näkemykset elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteesta verrattuna vuoden takaiseen:

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



(Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2024)

Näkymiin vaikuttavat edelleen jatkuva Venäjän hyökkäyssota, rakentamisen hiljeneminen ja vientiteollisuuden epävarmuus. Myös kuntien taloustilanteen vaikeudet ja hyvinvointialueiden säästöt näkyvät alueiden arvioissa kehityksestä.

Vuoden päästä parempaa

Suurimmassa osassa kaikista 66 seutukunnasta tilanteen odotetaan pysyvän ennallaan puolen vuoden aikana. Kymmenessä seutukunnassa elinkeinoelämän tilanteen uskotaan olevan parempi. Näitä alueita ovat Lapin lisäksi muun muassa Ylivieska, Mikkeli, Rauma ja Vakka-Suomi.

Kahdeksassa seutukunnassa eli Kajaanissa, Kehys-Kainuussa, Saarijärvi-Viitasaarella, Pieksämäellä, Savonlinnassa, Turussa ja Salossa ennakoidaan näkymien edelleen heikkenevän tulevan kuuden kuukauden aikana.

Seutukuntien odotukset elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteesta puolen vuoden päästä:

(Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2024)

Vuoden päähän elinkeinoelämän näkymät arvioidaan jo selvästi paremmiksi, ja Keuruuta lukuun ottamatta kaikki seutukunnat arvioivat tilanteen joko paranevan tai säilyvän ennallaan. Paljon parempaan luottavat Torniolaakso, Äänekoski ja Jyväskylä.

Piristystä odotetaan kasvavista uusiutuvan energiantuotannon ja vihreän siirtymän investoinneista. Etenkin läntisessä osassa maata on rakenteilla tuulivoima- ja aurinkoenergiahankkeita. Myös vetyinvestointeja on suunnitteilla eri puolilla maata.

Seutukuntien odotukset elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteesta vuoden päästä:

(Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2024)

Työttömyys on lisääntynyt

Avoimia työpaikkoja on selvästi vähemmän kuin vuosi sitten, ja työttömiä ja lomautettuja työnhakijoita on vastaavasti enemmän. Työttömyyden odotetaan suurimmassa osassa alueita säilyvän ennallaan tulevan puolen vuoden aikana.

Työttömyystilanteen uskotaan parantuvan Tunturi- ja Itä-Lapissa, Torniojokilaaksossa, Kemi-Torniossa, Äänekoskella, Savonlinnassa ja Vakka-Suomessa.

Heikommaksi tilanteen ennakoidaan menevän Pietarsaaren seudulla, Saarijärvi-Viitasaarella, Kuusiokunnissa, Luoteis-Pirkanmaalla, Pohjois-Satakunnassa, Turussa, Turunmaalla, Loimaalla, Salossa, Helsingissä ja Imatralla.

Osaavan työvoiman saatavuus on hetkellisesti helpottunut suhdannetilanteen heikettyä. Väestön ja työvoiman määrän väheneminen vaikuttavat kuitenkin edelleen voimakkaasti alueiden näkymiin ja elinvoimaisuuteen.

Vuoden päähän ulottuvissa arvioissa myös työttömyyden odotetaan helpottuvan.

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsaus tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*