Espoo on valittu 12 finalistin joukkoon kilpailussa Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä. Pääpalkinto myönnetään eurooppalaiselle kaupungille, joka pystyy parhaiten osoittamaan, kuinka se valjastaa innovaatiotoimintansa asukkaidensa arjen edistämiseksi.

Vuosittain järjestettävä kilpailu tarjoaa eurooppalaisille kaupungeille mahdollisuuden esitellä, kuinka ne kehittävät paikallisia innovaatioekosysteemejään tuottaen hyötyä yrityksille ja lisäten asukkaidensa hyvinvointia.

Vuoden 2019 muut finalistit ovat Antwerpen (Belgia), Bilbao (Espanja), Bologna (Italia), Bristol (Iso-Britannia), Dortmund (Saksa), Glasgow (Iso-Britannia), Hampuri (Saksa), Lontoo (Iso-Britannia), Lyon (Ranska), Nantes (Ranska) ja Rotterdam (Alankomaat).

Kilpailuun haki kaupunkeja 16 maasta. Espoo on ainoa finaaliin yltänyt suomalainen ja pohjoismainen kaupunki

Euroopan innovaatiopääkaupungin valitsee Euroopan komission nimeämä asiantuntijaraati. Valinta perustuu aiemmin keväällä jätettyyn hakemukseen sekä täydentävään esittelyyn ja haastatteluun, jonne Espoon asiantuntijat kutsutaan syyskuun alussa.

Voittaja julkistetaan 25.9.2019 EU:n tutkimus- ja innovaatiopäivillä Brysselissä.

Finalistikaupunkien on osoitettava erityisesti, kuinka ne edistävät avointa ja kehittyvää innovaatioekosysteemiä, ottavat asukkaat mukaan hallintoon ja päätöksentekoon ja hyödyntävät innovaatiotoimintaa edistäessään kestävää kehitystään sekä resilienssiään eli kykyään toimia muuttuvissa olosuhteissa, kohdata häiriöitä ja kriisejä ja palautua niistä.

Voittaja saa palkinnoksi miljoona euroa käytettäväksi paikallisen innovaatiotoimintansa toteuttamiseen. Viisi muuta kuuden parhaan joukkoon yltävää kaupunkia saavat kukin 100 000 euroa.

Aiemmin tänä vuonna Uusimaa sijoittui ykköseksi eurooppalaisten innovaatioalueiden arvioinnissa. Tulos on mittaushistorian paras Uudenmaan alueelle, jonka viimevuotinen sijoitus oli viides.
 Uudenmaan perässä EU-alueista toisena oli Tukholman lääni ja kolmantena Hovedstadenin alue Tanskasta. Koko Euroopan innovatiivisin alue oli Zürich.

EU:n innovaatioista, tieteestä ja tutkimuksesta vastaava komissaari Carlos Moedas julkisti finalistit Twitterissä torstaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*