Kainuussa on säästetty sote-kuluissa kahdessa vuodessa yli 11 miljoonaa budjetoidusta. (kuva: Ville Miettinen)

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on palauttamassa jäsenkunnilleen edellisten vuosien ylijäämät, kertoo Yleisradio.

Palautusta on luvassa Hyrynsalmelle, Kajaanille, Kuhmolle, Paltamolle, Ristijärvelle, Sotkamolle ja Suomussalmelle yhteensä 3,4 miljoonaa euroa vuodelta 2013. Viime vuonna kuntayhtymä saavutti tilinpäätösluonnoksen mukaan lähes kahdeksanmiljoonan euron ylijäämän. Yhteensä palautusta siis on luvassa yli 11 miljoonaa euroa.

Kuntayhtymä myy palveluja myös Puolangalle, mutta palautusta maksetaan vain jäsenkunnille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Vaikuttaa siltä, että lähes kaikki kuntaorganisaatiot tekevät ylijäämäisen tilinpäätöksen vuodelta 2014. Näin tapahtuu myös johtamassani sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimintaorganisaatiossa (Karviainen). Ylijäämäisten tilinpäätösten syntymiseen on tietysti osaltaan vaikuttaneet kuntien ja kuntayhtymien ”säästötoimenpiteet” yt-neuvotteluineen, mutta osa vaikutuksista liittyy kaksi vuotta sitten Kilan kuntajaoston antamaan uuteen ohjeeseen lomapalkkavastuiden jaksottamisesta. Kahtena vuonna jouduttiin tuloksesta ulos kirjaamaan taseeseen erittäin isoja lomapalkkavarauksia, joiden vaikutus oli erittäin suuri nimenomaan sote-organisaatioissa. Näin tehtiin myös Karviaisessa. Kahden vuoden aikana n. 70 miljoonan nettobudjetista kirjattiin taseeseen n. miljoonan verran uusia varauksia. Nyt se tie on käyty loppuun ja taseesta lomapalkkavarauksista purkautui +merkkisenä 0,6 milj. euroa tuloslaskelmaan. Tämä kumuloitui kuntiin ja perusterveydenhuollon ja sosiaalityön kuntayhtymiin siten, että myös erikoissairaanhoidon yksiköt palauttivat perimäänsä laskutusta jäsenkunnilleen ja yhteistoiminta-alueille, joiden vastuulla on järjestää sote-palvelut. Näin ollen myös meidän kuntayhtymälle syntyi tilinpäätökseen yli miljoonan euron ylijäämä, jolla katoimme vanhat alijäämät ja lisäksi palautimme jäsenkunnillemme rahaa vuodelta 2014. Liekö kuntajaoston ohje tähdännyt aikoinaan tarkoituksenhakuisesti siihen, että kuntatalous vaikuttaisi erityisen huonolta. Mene ja tiedä!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*