Seudullisten kehittämisyhtiöiden roolista ollaan Suomen kuntakentässä montaa mieltä. Kun samalla yhtiöllä on monta isäntää, niin aina joku kokee jäävänsä soittamaan toista viulua. Tulevaisuuden kehittämisyhtiöiden tilaa pohdittiin tiistaina Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa.

Kehittämisyhtiöiden nykytilaa ja tulevaisuutta selvittävä selvityshenkilö, kaupunkineuvos Markku Andersson uskoo vakaalta kunnalliselta omistajapohjalta ponnistavien kehittämisyhtiöiden tulevaisuuteen. Irtiotot alueellisesta kehittämistyöstä eivät ole Anderssonin mielestä suotuisa suunta.

-Kehittämisyhtiöiden lakkauttaminen ei ole suotuisa kehityssuunta. Yhtiöillä on oma julkinen tehtävänsä hoidettavana. Kehittämisyhtiöt on se alusta, jolta pohjalta on hyvä mennä eteenpäin. Niiden uusiutuminen on keskeinen kysymys alueiden kehittämisessä. Kehittämisyhtiö on lähempänä sitä kunnan ja yrittäjien rajapintaa kuin muut tahot, Markku Andersson muistutti.

Kehittämisyhtiöt ja niiden edustamat alueet kilpailevat toistensa kanssa. Sopupelillä ei saada alueita nousuun, vaan terve kilpailu on selvityshenkilön mielestä paikallaan.

-Totta kai tarvitaan kilpailua, mutta se syntyy muutoin, kuin lyömällä nuijalla pöytään kunnantalolla. Tarvitaan tekoja, Markku Andersson painotti.

Isotkin kasvukeskukset ovat viime vuosina notkahtaneet työttömyyden alla. Seudullisille kehittämiskeskuksille on tarvetta, kun uusia työpaikkoja kuntiin pyritään luomaan.

-Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Oulun työttömyysluvut kertovat, että siellä on paljon nuoria koulutettuja ihmisiä työttöminä. Jyväskylässä on 10.000 työtöntä, se on todella paljon, pohti kaupunkineuvos Markku Andersson.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä